nadvecher.bg

Коя е най-добрата класика?

Коя е най-добрата класика?
« -: Април 16, 2020, 01:32:23 pm »
Споделете коя е най-добрата класика според вас? Аз давам глас за "Цар плъх" на Джеймс Клавел.

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #1 -: Април 17, 2020, 01:52:40 pm »
Много са добрите, които и днес се четат с лекота. Човечеството е едно и също, просто имаме новите технологии под ръка. Класическата литература не е само балове във висшето общество, карети, каляски и смешните им бели къдрави перуки до рамо. Бая книги мога да отлича във всяка една епоха. Най-добрата класика обаче е непрочетената. Никога никой няма да може да прочете всичко.
Все пак бих искал да отбележа нещо доста забавно и като че ли не особено познато: https://chitanka.info/text/36598-gargantjua-i-pantagrjuel. Идва от Франция и ако беше написано в нашето съвремие, да има филми, милиони тиражи и инфлуенсване от Франсоа Рабле в социалните мрежи. Само че човекът го е писал с гъше перо и мастило преди толкова и кусур години.
В тази връзка - предпочитам забавното от класическата литература.
Сееш мисъл - жънеш действие; сееш действие - жънеш навик; сееш навик - жънеш характер; сееш характер - жънеш съдба. - Уилям Текери

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #2 -: Април 17, 2020, 11:34:31 pm »
За мен най-добрият класически роман е "На изток от рая" на Джон Стайнбек. Иначе и "Цар плъх" е много добър, да.

Feel

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #3 -: Април 18, 2020, 05:27:15 pm »
Към вече споменатите добавям "Престъпление и наказание". Страхотна е!

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #4 -: Април 19, 2020, 06:39:13 pm »
Силно съм впечатлена от книгите на Джон Максуел Кутси - "Позор", "В очакване на варварите" и "Дневник на една лоша година". Не знам дали са класика. Не знам, какъв е критерият за определяне на едно произведение, като класика, но ще ги помня дълго. Кутси е Нобелов лауреат за литература през 2003 г. Но не това е важно. Книгите се четат бавно, защото всяко изречение е изпълнено със съдържание, няма излишни описания. Има много самота-просто прекрасно!

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #5 -: Април 19, 2020, 08:13:28 pm »
Към вече споменатите добавям "Престъпление и наказание". Страхотна е!

Подкрепям! Няма да забравя като я четох, чувствах се така, че все едно престъплението беше мое дело. Направо параноята имах чувството, че ме гони... Уникална книга!

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #6 -: Април 30, 2020, 03:23:57 pm »
Любима ми е "На изток от Рая" на Стайнбек. Чела съм я 4 пъти и още ще я чета. Всеки път я чета с различен заряд. Като библия ми е, дано не звучи богохулно.

Клавел пък ми е любим автор. Страхотен е.

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #7 -: Май 05, 2020, 11:34:31 pm »
За да не се повторя, ще заложа на "Повелителят на мухите" от Уилям Голдинг, "1984" на Джордж Оруел и... "Кръстникът" на Маруи Пузо. Последната не знам дали се води класика, но на мен ми е повече от любима!
"Защото не съм, ако не мога..."

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #8 -: Юни 08, 2020, 01:44:51 pm »
"Полет над кукувиче гнездо" и "Пилето" бих добавил. Страхотни! Не обичам да определям дадена книга като задължителна, но тези двете са шедьоври, които се помнят винаги...

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #9 -: Юни 23, 2020, 10:15:13 am »
Не мога да определя коя за мен е най-добрата класика. Не съм изчела всичко. Мисля си, че няма да ми стигне живота да прочета всичко, което искам и съм набелязала. :P Напоследък съм на вълна Втората Световна Война. Дочитам “Младите Лъвове” на Ъруин Шоу- страшно увлекателна, препоръчвам.  ;)

Re: Коя е най-добрата класика?
« Отговор #10 -: Юли 03, 2020, 01:57:05 pm »
Ако не трябва да се придържам конкретно към романи и от каквото съм изчела до момента, бих казала, че любими са ми: "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес, "За мишките и хората" на Джон Стайнбек и краткият разказ на Даниел Кийс "Цветя за Алджърнън"  :)

 

SMF spam blocked by CleanTalk