nadvecher.bg

"Времеубежище"- новият роман на Георги Господинов

Георги Господинов завърши и издаде новия си роман с актуалното заглавие "Времеубежище". Писан в последните няколко години, той улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха, гласи анонсът за книгата. Живот при остър дефицит на бъдеще и търсене на спасение в миналото са темите на романа.

Той ще излезе от печат по време на карантината, въпреки че издателствата и книжарниците са минимизирали дейността си, а книжният пазар е почти напълно замрял.

Цитат
"Не бях издавал книга в извънредно положение, случи се и това, човек никога не знае. Някои ме съветваха да изчакам по-добри времена. Според мен пък книги трябва да излизат във всички времена", пише авторът на "Естествен роман" и "Физика на тъгата". Предишната книга на Господинов - сборникът със свръхкратки истории "Всичките наши тела" излезе през 2018 г. От предишния му роман пък минаха девет години. Повечето от книгите му са преведени на много световни езици и удостоявани с редица награди у нас и в чужбина.

Рисунката на корицата на "Времеубежище" е дело на художника Недко Солаков, а дизайнът е на Христо Гочев. Издателството, както обикновено, е "Жанет 45". В сайта им вече могат да се правят предварителни поръчки, а официално обявената дата на излизане от печат е 29 април. Подразбира се, че шумна премиера в стил "преди коронавируса" няма да има.

От анонса разбираме още, че ще се срещнем с познатия на (по)читателите на Господинов герой Гаустин, който се е посветил на една мечта – да лекува чрез минало. Неговата "клиника за минало" се превръща в убежище за губещите памет. Докъде може да се разрасне тази мечта (или обсесия)? Колко минало може да понесе човек? В началото залогът е една клиника, в краят на романа – един континент. Ще видим как се живее във възстановка, какво става, ако се вдигне априлско въстание в Борисовата градина или осъмнем, марширувайки пред мавзолея. Къде в София обучават "статисти за революции"?

Историята ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин и други места и времена, а страшното и смешното вървят ръка за ръка.
« Последна редакция: Април 21, 2020, 10:48:46 am от Дими »

Feel

Прочетох преди две години "Физика на тъгата" и нещо не ми допадна. Странен стил на писане има, просто мисля, че не е моят автор...

Вече съм я сложила в списъка ми с книги, които искам да прочета.  ;)

Bo

  • ****
  • 296
  • Сериен Читател и Автор
    • Профил
Закъсняла съм с модата с четенето на книгите на Георги Господинов. Още не съм успяла да стигна до библиографията му. Макар че, тази година съм си поставила лично предизвикателство да прочета колкото мога повече книги от български автори. Баща ми чете в момента "Физика на тъгата", но не му върви особено гладко....
Сериен Читател. Автор на разкази.

Закъсняла съм с модата с четенето на книгите на Георги Господинов. Още не съм успяла да стигна до библиографията му. Макар че, тази година съм си поставила лично предизвикателство да прочета колкото мога повече книги от български автори. Баща ми чете в момента "Физика на тъгата", но не му върви особено гладко....
Аз също съм си поставила да чета български автори тази година. :) До сега не съм се запознала с творчеството на Г.Господинов, но и това ще стане ;)

Г.Господинов рядко пише, и затова като излезе негова книга, тя служи за нещо като "равнис" - да се видим другите къме сме спрямо него. Макар че, според мен, той е по-скоро нишов писател, а не национален, и е трудно разбираем от масовата аудитория, все пак си е изградил имидж на едно от най-големите имена в литературата ни. Радвам се, че аз също издадох книга тази година, и също - в карантината. Дори моята я пуснахме преди него - точно в деня на затваряне на държавата. Сега чакаме резултатите от полугодието... :)
Добри Божилов, писател
"Задругата", "Заветът"

Re: "Времеубежище"- новият роман на Георги Господинов
« Отговор #6 -: Септември 12, 2020, 11:03:04 am »
Някакво мнение/ревю за книгата от прочелите я ? :)

 

SMF spam blocked by CleanTalk