Вестник „Труд“: Форум за книги обновява читалищни библиотеки

Денят на народните будители тази година ще бъде по-различен и пъстър за родните села Гложене и Черни вит, пише вестник „Труд“ на своя сайт, а и в новия си брой. Местните читалища „Цачо Ненов -1897 г.“ и НЧ „Христо Смирненски“

са първите, чийто библиотеки ще бъдат обогатени и обновени от инициативата на форума за книги nadvecher.bg. Платформата за четящи, която през октомври ще навърши 6 месеца, поде кампанията „Книгодарителите“ – „Дари книга на българско читалище, бъди будител“.

Причината е, че наличните към момента книги там са остарели, някои дори разпадащи се. За да запази своите читатели и да създаде интерес на децата, а и на възрастните към книгите и четенето, всяка библиотека има нужда от лавици, пълни със съвременни издания, актуални заглавия и автори. Това е и идеята. В доброто дело може да се включи всеки желаещ, готов да дари книга без ограничение на бройката. Единственото условие е четивото да е издадено след 2000 г. Книгите вече се събират от екипа на форума и ще бъдат предадени в библиотеките на двете читалища навръх 1 ноември – Ден на народните будители.

Само за първите две седмици желаещи от цяла България подкрепиха кампанията, дарявайки над 300 издания, но тепърва инициативата ще набира скорост, тъй като крайният срок е до 19 oктомври. Всеки дарител може при желание да получи сертификат. На Nadvecher.bg ще бъде публикуван и протокол, за да се знае в кое от двете читалища са отишли дарените книги, които ще бъдат разпределени по равно.

Всеки желаещ може да изпрати избраните от него заглавия по куриер за собствена сметка, или да се уговори с организатора за лично предаване в Ботевград, Правец, София и Петрич.

Виж още

Teteven.news: 3092 книги и над 200 списания бяха дарени на четири читалища в община Тетевен

3092 книги и над 200 списания бяха събрани от инициативата „Книгодарителите“ – „Дари книга на …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *