Египтолог публикува първия си роман

„Долината на щастливците“ от Милен Миланов е шеметно приключение от Царска България до Александрия през 1922 г.

Египетските пирамиди крият много по-големи тайни, отколкото си представяме. И понякога само добрата литература може да ги разкрие…

„Долината на щастливците“ е дебютният роман на младия талант Милен Миланов, спечели сърцата на читателите със сборника с разкази „Спирала на мълчанието“. В него завършилият египтология автор изпраща читателя на пътешествие право в сърцето на Египет от началото на XX. век, за да го направи част от невероятно приключение, в което… почти всичко е измислица.

Лятото на 1922 г.,
село Планиница, Царство България

Хора като Христо Лепоев са изтеглили късата клечка в живота. Прекарал осем дълги години в армията, бранейки отечеството, той би дал всичко на света, за да може да остане в родното си село и да се радва на мирни дни.

Един неочакван сблъсък с „китайците“ – жители на близкото село – му изиграва лоша шега и привлича вниманието на стария му главнокомандващ в Пети кавалерийски полк, който го призовава обратно в служба на родината.

Христо получава специална мисия от самия министър-председател и министър на войната по това време – Александър Стамболийски. Задачата му е да ликвидира самоук химик бомбаджия, взел твърде присърце решаването на Македонския въпрос. А това поръчение ще го изпрати право в сърцето на Египет, където го очакват много по-големи опасности от сблъсъка с един обикновен терорист.

По времето, когато Христо пътува до Александрия, друг ветеран – доктор Питър Грийн от Христовия колеж, пристига в Нилската долина. Той е тръгнал по следите на ръкопис с изгубените философски съчинения, за които е чул от немски войник на фронта по време на Коледното примирие от 1914. И е готов на всичко, за да го открие.

Един опит за грабеж обаче е на път напълно да го отдалечи от мечтата му, ако не е намесата на Лепоев.

Преследвайки целите си, двамата мъже се оказват на непланирано пътешествие на кораб към Луксор, а съдбата ги сблъсква и с очарователната лейди Катарина Ашли.

А след срещата с нея се оказва, че приключението започва едва сега…

Милен Миланов създава екзотичен свят на приключения и перипетии, в който се оказват замесени фалшификатори, повлияна от теософията и Телема секта, шамански ритуали и един човек, който просто иска да бъде оставен на мира и да се прибере у дома.

Завладяващ и напрегнат, базиран на реални исторически събития и семейни легенди, „Долината на щастливците“ е шеметно приключение през времето и пространството в духа на Артуро-Перез Реверте, на което би завидял самият Индиана Джоунс.

Заповядайте на 5 април 2022 от 19:00 ч. на премиерата на книгата в DaDa Bar (ул. „Георги Бенковски“ 5, София), където ще потънем сред пясъците на романа! Входът е свободен, а повече новини за събитието може да откриете тук: https://fb.me/e/c6dgPTfaL

Милен Миланов е автор на сборниците с разкази „Бибоп от Хенри“ („Арс Благоевград“, 2010) и „Спирала на мълчанието“ („Изток-Запад“, 2015). Завършил е египтология в НБУ. Негови нехудожествени текстове са излизали в „National Geographic България“ и в-к „Сега“.

Милен Миланов е чаровен, изкусен и щедър гид в тази пищна одисея от купите сено на Планиница до пирамидите на Египет. Удоволствие!

Захари Карабашлиев

Виж още

„Среща между редовете“ ще излезе от печат на 21 юли

Мечтата на Савана най-накрая ще се сбъдне! Клер Донован, главният редактор на най-успешното издателство на …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.