Ето кои са най-четените и харесвани книги в тетевенските читалищата

Януари, освен начало на годината, e и време за равносметки. Всевъзможни сайтове и социални мрежи публикуват класации за най-добра, четена, непрочетена, добра, лоша, скучна, вълнуваща и т.н. книга за 2020 година, в стремежа си да рекламират  книги пред читателите. Решихме и ние да направим такава класация, но искахме да избягаме от комерсиализацията и рекламата! Вярваме, че читателят е най-важен и само той може да даде адекватна и честна обратна връзка. Затова се допитахме до читателите на нашите приятели от четирите читалища в Тетевенска община, за които организирахме Инициативата ,,Дари книга – бъди будител‘‘. Библиотеките в Тетевен, Гложене, Черни Вит и Български извор бяха така добри да ни предоставят  списък с петте най-търсени и заемани книги и да ни разкажат впечатленията и коментарите на техните читатели, относно тези книги! Получиха се интересни списъци, които ще споделим с Вас! Надяваме се да Ви бъде интересно!

Библиотека при НЧ „Съгласие 1869 г.“, гр. Тетевен:

1. Розмари Де Мео – Стопанката на господ;
2. Джоджо Мойс-Аз преди теб, Все още аз, Последното писмо от любимия;
3. Даниел Стийл-Въпреки всичко, Апартаментът, Неочаквано вълшебство;
4. Джефри Арчър-Ези тура, Въпрос на чест,
5. Мария Лалева-Живот в скалите

Читателите споделят предпочитания към романтични романи и интересни трилъри. 

Библиотека при НЧ „Цачо Ненов 1897 г., с.Гложене:

Сборникът разкази „Ябълковият човек“ на Николай Милчев е най – четената книга в последните месеци. Великолепни разкази и като към това се прибави и факта, че част от разказите със сюжет и персонажи от селото, както и това, че смятаме авторът за гложенец ,обясним е големият интерес към книгата. Ако към нея читателите пристъпват с любопитство, то след затваряне на последната страница са почувствали, видели и открили селото по друг начин – обич, красиви картини, запомнящи се образи и разбира се поезия в прозата – безспорно майсторска проза, в която Гложене оживява.

За следващите три книги, които са и екранизирани и интересът към тях е проявяван нееднократно и отдавна са регистрирани като откази и затова уведомихме читателите, които проявиха интерес, че вече са налични в библиотеката, а те споделиха това и с приятели.

„Мостовете на Медисън“ от Робърт Уолър е книга за тежкия избор, пред който често сме изправени, за дълга и саможертвата, за чувства, които ни преобразяват и не ни напускат до края на дните ни.

„Крамър срещу Крамър“ от Ейвъри Кормън е разказ за началото и края на една семейна драма – изправено пред недостиг на взаимна любов семейство, но ценности които са критерий за човешки качества като чувството за дълг и отговорност.

Автобиографичния роман „Яж, моли се и обичай“от Елизабет Гилбърт – разказ, представящ пътя, по който авторката е преминала в търсене на щастието и личната и борба с себе си и поредицата от превратности в която печели живота си отново, отваряйки вратите на щастието и любовта.
„Физика на тъгата“ е следващата книга, която докоснаха и прочетоха и продължават да четат наши читатели и потвърждавайки приятното усещане от срещата с творбата на Георги Господинов.

Доволни са и малките ни читатели – за тях вече са достъпни книгете от поредицата „Лили Чудото“, както и попълнения списък от книгите за лятното четене вече е в повече екземпляри.

С организираната и успешно реализирана дарителска кампания от nadvecher.bg, нашата библиотека обнови фонда си и книгите достигат читателите, за което благодарим на организаторите е, и на дарителите.

Библиотека при НЧ“ Христо Смирненски 1925г „с. Черни Вит:

Причината за всяка от посочените от Нас книги да бъде най-търсена, се дължи на ефекта „от уста на уста”. За малко населено място като нашето, това е най-бързият и ефективен начин една книга да достигне до по-голям брой читатели. Различен е само начинът, по който книгата стига до Нас и първоначалния порив подтикнал ни да я имаме.

1. Неслучайно започваме с представяне на книга за тинейджъри, защото те са най-трудната за привличане читателска група. Заглавието и корицата на „Книга за всяко момиче” на Виолета Бабич впечатли едно момиченце от трети клас от местното училище. Цветните илюстрации и безспорно съдържанието на книгата даващо отговори на въпроси, за които не е нужно да се изчервяваш и да питаш някой възрастен – я направиха популярна сред останалите момичета от класа и от съседните класове.

2. „Стопанката на Господ” от Розмари Де Мео – първоначалният интерес към тази книга се породи от Нас самите, след като „случайно” попаднахме на описание на книгата в интернет. „Случайно” авторката правеше дарения на книгата си на Библиотеки из цялата страна и това „случайно” доведе книгата до читателските ни рафтове. Допадна много и на по-младите и на по-възрастните сред читателите ни, а принципа: „Аз я прочетох. Хареса ми. Искаш ли да я прочетеш и ти?”-оказа своя положителен ефект.

3. „Бог пътува винаги инкогнито” на Лоран Гунел – провокираща, силно вдъхновяваща история за силата на човека да пребори собствените си страхове, ограничаващи го вярвания и схващания за хората и света в който живее. Книгата пристигна при Нас като дарение. И дали „книгата намира човека” или „човека намира книгата” няма никакво значение – важното е, че стана част от читателските картони на много потребители.

4. „Забравената градина” от Кейт Мортън – изключително завладяващ роман! Книга за приемствеността, за тайната, за прошката, за силата на истината….И тази книга попадна при нас като дарение. Факта, че самите Ние много обичаме да четем ни помага, когато ни попипат за впечатлението ни от дадена книга. Разбира се, предпочитанието към една или друга книга е силно субективно, но при малка читателска общност като нашата бързо научаваш „вкусовете” на четящите. Интересът към тази книга беше стимул за Нас да набавим и други книги от авторката.

5. Дот Хътчисън с „Градината на пеперудите” – къде без любителите на трилъри. Смразяваща дъха история, която намери своите фенове и сред нас и нашите читатели. Това, че е първа книга от четирилогията, породи любопитството сред читателите да прочетат и останалите три, а за Нас беше стимул да ги набавим и прочетем.

Библиотека при НЧ „ Христо Ботев-1897” с. Български извор:

1. „Факторът Късмет“. Промени мисленето си и ще промениш своя късмет. Автор – д-р Ричард Уайзман. Коментар на читател: „- Тази книга ме накара да се събудя от еднообразието на ежедневието си. Да загърбя битовизма и погледна напред и наоколо. Осъзнах, че късметът идва при щастливите хора и ме научи – как, да променя живота си, начина си на поведение и мислене.”

2. „Престъпна империя“. Възходът на тандема Донев-Павлов. Интересът към тази книга е предимно от млади читатели – родени през периода на прехода. Той е продиктуван от разкази и коментари на по-възрастни хора, преживели разочарование, претърпели сривове и изгубили надежда. Читател сподели „ – Този преход е бил само за избраните. Сега има повече възможности за обикновените хора.”

3. „Изабел. Апогеят на властта“. Автор – Мартин Маурел. Предпочитана е от по-възрастните читатели. 82 годишна читателка сподели „Живях много и видях много! Сега искам да погледна и в миналото, защото нямах време за него, докато се борех с живота. Този исторически роман ме накара да осъзная, че борбата за власт, интриги и стратегии , са вечни. А може би, просто бягам от съвремието.”

4. „Решението“. „Дилемата“. Романи на Пени Винченци, четени с удоволствие от всички читатели над 18 години. Мисля, че лекотата на тези любовни романи, кара читателите да преживяват трепетите и любовните истории на героите. Младите – да мечтаят, по-възрастните да си спомнят.. (лично мнение).

5. „Български народни приказки с поука“. Детски коментари:

  • „От тази книжка научавам, кое е добро и кое лошо. В нея се казва, какви трябва да бъдем – добри, умни, да уважаваме другите и да се трудим.”
  • „И Баба така казва, ама на мен от книжката ми хареса повече.”
  • „Аз обичам тази книжка, защото от нея разбрах, че животните са по-умни и добри от хората”.

Това бяха най-търсените и предпочитани книги от читателите, заемащи книги в библиотеките, в Тетевенския край! Списъците са разнообразни, както и впечатленията, и мненията. Надяваме се, че след като сте прочели статията, и Вие сте намерили някое подходящо заглавие, което да прочетете през тази година!

Също така, може да се включите в нашата нова и постоянна инициатива за даряване на книги към родните читалища. Подробна информация може да намерите на този линк – ЦЪК!

Виж още

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг Трогателно писмо на писателя Джон …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *