Излиза „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на ледения континент с рецепти от 29 полярни готвачи

Книгата дава ценна и любопитна информация от кухните на антарктическите мисии на България, Австралия, Аржентина, Беларус, Бразилия, Великобритания, Гер-мания, Еквадор, Индия, Испания, Италия, Китай, Колумбия, Монголия, Нидерландия, Норвегия, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Уругвай, Финлан-дия, Франция, Чили, Южна Корея и Япония. „Антарктическа кухня“, богато илюстрова-на с исторически и съвременни фотографии, добавя към разказите и рецептите на шеф-готвачите преглед на прехраната на континента още от зората на неговото изс-ледване през т. нар. Героична епоха.

За пръв път в „Антарктическа кухня“ читателите ще видят ледения континент не през очите на хората, които го посещават заради научни изследвания или спортни подвизи, а през погледа на готвачите, които се грижат за тяхната прехрана при лимитирани ресурси и екстремни атмосферни условия. Автори на книгата са проф. Христо Пимпирев, български учен, полярен изследовател и директор на Българския антарктически институт; Хавиер Качо, испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I”; и журналистът и фотограф Иглика Трифонова. Те ще ни срещнат с представители на 29 различни националности, езици и култури от целия свят, обединени около масата чрез храната, която приготвят за обитателите на полярните бази. Главни герои в това издание са именно готвачите, които посвещават труда си на здравето, физическия и душевен комфорт на хората, които живеят и работят в тези сурова и изолирана среда.

Макар за Антарктида да е писано много, досега никоя книга не е придавала значение на полярните готвачи и ястията, които приготвят, като „Антарктическа кухня“ отдава почит и на най-първите експедиции до Ледения континент. Исторически преглед от края на XIX в. и началото на XX в. разкрива любопитна информация за проявения героизъм и за прехраната в зората на полярните изследвания, когато продуктите за храната са основните местни животински видове – пингвини и тюлени. Читателят ще прочете и обща информация за континента и живота там, ще осъзнае трудностите и опасностите, заобикалящи хората от различни точки на света, които всяка година се отправят към Антарктида, за да разгадават и изучават нейните тайни в името на науката и човечеството.

„Антарктическа кухня“ ще донесе и практическо вдъхновение на всички изкушени от кулинарията с повече от 60 рецепти и споделени професионални тайни за приготвянето на ястия, които са любими в съответните бази. Това превръща книгата и в своеобразен кулинарен калейдоскоп на световната кухня с кулинарни предложения от всички точки на планетата. Историята за изследванията на Антарктида се оказва неразривно свързана с историята за кулинарните традиции на експедициите до континента.

„Отдавна имаме идеята да напишем тази книга. И тримата многократно сме пътували до Антарктида и винаги сме искали да отдадем на антарктическите готвачи почитта, която заслужават. Защото чрез своите ястия те създават усещането, че си близо до своята страна, до своето семейство, до своя дом, когато всъщност си толкова далеч от тях. Искахме да им дадем думата, искахме да ни кажат защо са решили да готвят на Антарктида.“ – споделят авторите на книгата и добавят:

„Бяхме наясно, че това е много трудна задача, особено координирането на проект, в който главните герои са готвачи от двадесет и девет различни държави, представители на различни култури и езици, при това работещи в Антарктида. Може би затова никой в света не е направил подобна книга досега. Три години по-късно книгата е реалност и ние се чувстваме длъжници на много хора. На първо място на всички колеги от националните антарктически програми, които ни свързаха с готвачите на техните бази. Специална благодарност и на самите готвачи, които любезно отговориха на въпросите ни и ни предоставиха своите рецепти.“

Премиерата на „Антарктическа кухня“ ще се състои на 6 октомври 2021 г. (сряда) от 18,00 ч. в Аула Магна в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Двете издания на книгата – на български и на английски език, ще представят авторите проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо и Иглика Трифонова; модератор Живко Константинов. На събитието са поканени ръководителите на чуждестранните дипломатически мисии и културни центрове в България, представители на държавната власт и медии, членове на Българския антарктически институт, партньори на проекта.

За „Антарктическа кухня“:
„Като страстен пътешественик, кулинар, ловец и рибар, прочетох тази книга с истински трепет, защото… тя е поредното пътешествие „до края на света“. Великите мечтатели са тръгвали към неизвестното, носейки със себе си надеждата, че някой ден ще се завърнат, за да разкажат на останалите колко необятна и красива е нашата зе-мя, макар и облечена от хиляди тонове лед и сняг. На нашите съвременници им е лесно – има спътници, хеликоптери, самолети, а едно време всичко е било въпрос на оцеля-ване. И именно в такива моменти, кулинарният нюх и умението на ловеца и рибаря, са част от голямата енигма на тези пътешествия.

Да… аз бих тръгнал с тях, взимайки любимия си тиган, остър нож и чувството си за хумор. Този свят е много вкусен, стига да имаш верен другар, с когото да го споделиш. Елате на борда, имаме попътен вятър!”

– Ути Бъчваров, телевизионен водещ и кулинар

В книжарниците от събота, 9 октомври.

Виж още

Премиерата на „Неделният продавач на книги“ от Даниел Вълчев – хрониката на един предизвестен успех

Дебютният роман на най-добрия съвременен юрист сред писателите – Даниел Вълчев, (все още) по-познат като …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *