Из „101 отбивки: Презареждане” от Иван Михалев

Екопътека „Просечен камък“

Искърското дефиле е едно от най-живописните кътчета на България.

Мястото, където река Искър прорязва Стара планина, образувайки живописна клисура, е неизчерпаем източник на вдъхновение за поколения български поети и писатели, начело с Иван Вазов и Алеко Константинов.

Едни от най-красивите гледки към дефилето са в района на Черепишките скали. До тях се стига по изградената наскоро екопътека „Просечен камък“, която свързва с. Лютиброд с Черепишкия манастир. Пътеката е сравнително лека за изминаване, без стръмни изкачвания и предлага божествени панорами към един от големите меандри на реката. Тя лъкатуши панорамно по стар римски път през непристъпни скали, които много наподобяват известния природен феномен Ритлите, намиращ се на срещуположния бряг на реката.

В миналото хората са изсекли отвор в един от скалните гребени. Оттогава мястото носи името Просечен камък. На този малък изкуствен проход е кръстена и самата екопътека. Пътят през планината се е охранявал и от крепост, чиито останки от крепостни стени могат да се видят и днес на хълма Шишманово кале. Твърдината е била естествено защитена от отвесните скали, в подножието на които вие снагата си река Искър.

В района на калето има множество малки пещери, проходи и изкуствени скални прорези, които са били „тайни врати“ на укреплението.

Село Лютиброд се намира в Искърското дефиле на пътя между градовете Мездра и Своге. Изходен пункт за екопътеката е улица „Стара планина“. До нея се стига, като на кръстовището в центъра на селото поемете нагоре – към горната махала. Има маркировка в червено. След последните къщи пътеката набира постепенно височина, като малко по малко се открива широка панорама към Искър и природния феномен Ритлите, намиращ се на срещуположния бряг на реката. Не след дълго ще стигнете до голяма информационна табела за екопътеката. Малко след нея ще се озовете при Просечен камък. След още около 5 минути ходене се излиза при Шишманово кале. Оттам нататък пътеката върви панорамно и следва извивките на планината. Навсякъде има червени стрелки и маркировка.

Целият маршрут от Лютиброд до Черепишкия манастир отнема около 2 часа, но не е задължително да изминавате цялото трасе. Особено ако сте с кола и ще трябва да се връщате обратно до селото. Може да съкратите времето наполовина, като стигнете до разклона за Черепишкия манастир.

Той се пада на около половин час след Шишманово кале.

Районът на Черепиш е свързан с цар Иван Шишман – последния български владетел преди падането на Второто българско царство под османско владичество.

Легендите разказват, че тук се е състояла една от решителните битки с турците. Според преданието след разгрома на войската му цар Шишман и свитата му скрили в една от пещерите на Черепиш царската корона и златната плащеница. Предполага се, че освен тях в пещерата са били заровени и голямо количество златни монети. Векове наред иманяри и местни жители безуспешно търсят скритото царско съкровище в пещерите и скалните ниши из района.

Заслугата за маркирането на екопътеката е на туристическия клуб „Еделвайс“ и местната фирма Honeywell. Пътеката е изцяло маркирана в червено, като в началото на с. Лютиброд и при входа на Черепишкия манастир има информационни табла с карта на маршрута. В бъдеще предстои да се направи разклонение на пътеката към пещерата Мечата дупка.

Виж още

Из „Тронът на Алкирия“ от Богдан Русев

2. Чейн едва се държи на седлото. Главата му всеки момент ще се пръсне, а …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *