Над 1 000 нови читатели са се записали в общинската библиотека в Ботевград през пандемичната 2020 г.

Увеличаване на броя на читателите – това показва статистиката на общинската читалищна библиотека „Иван Вазов” в гр. Ботевград за миналата година. Новорегистрираните читатели са 1 087, което е своеобразен рекорд.

Броят на посещенията са близо 14 000, което е по-малко в сравнение с предишни години. Но това е резултат от затварянето на библиотеката по време на локдауна от 13 март до 13 май м.г. В същото време се забелязва и друга тенденция: при едно посещение читателите взимат не по една, а повече книги за вкъщи. През миналата година са раздадени близо 26 000 тома.

„Най-много се търсят книги на съвременни български автори, исторически и книги за здравословен начин на живот – споделя библиотекарят Павлинка Георгиева. – Сред читателските хитове за миналата година са били книги за Холокоста, сред които на първо място „Татуировчикът на Аушвиц”, както и новоиздадени книги за чернобилската авария.

През миналата година в библиотеката са закупени 501 нови книги, като 415 от тях са по проект, финансиран от Министерството на културата.

В момента фондът на библиотеката е 84 357 тома. Ботевградската общинска библиотека е втората по големина в Софийска област.

Виж още

Премиерата на „Неделният продавач на книги“ от Даниел Вълчев – хрониката на един предизвестен успех

Дебютният роман на най-добрия съвременен юрист сред писателите – Даниел Вълчев, (все още) по-познат като …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *