Ново учебно помагало с неизвестни факти и теории за историята на България

Новото учебно помагало по история и цивилизация „Моята България“ е факт и вече може да бъде закупено както от големите книжарници, така и онлайн.

Изданието е реализирано съвместно между Фондация Българска Памет и издателска група „Просвета“ и въпреки че е предназначено основно за ученици между 5-12 клас, то е подходящо и за по-широка читателска публика, интересуваща се от българска история, за студенти в хуманитарни специалности и за специалисти, работещи в областта на историята и културата.

Интересните тези и изследвания, застъпени в 40-те теми на помагалото „Моята България“ обхващат времето от праисторическата епоха по българските земи до рухването на тоталитарната система в България и са дело на най-авторитетните български историци – проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Пламен Митев, проф. дин Лизбет Любонова, доц. д-р Веселина Вачкова и доц. д-р Даниел Вачков.

Съдържанието в „Моята България“ е съобразено с последните постижения на съвременната историографска наука в проучването на българската история. Акцентът в учебното помагало е поставен върху онези нови събития и личности, които позволяват по-пълното и достоверно реконструиране на българската история. Освен с научни факти и оригинални исторически извори, чтитателите ще се запознаят и с разнообразни ресурси – снимки, карти, изображения и рубрики. Новият прочит на отминалите събития допринася за засилването на интереса, любознателността на читателя и спомага за възпитаването на младите хора в родолюбие и историческа памет.

Някои от сензационните тези, които присъстват в учебното помагало са свързани с тракийския фундамент, който е в основата на народността ни и това, че този многоброен народ не е изчезнал, както се твърди досега в официалната наука. Доц. Вачкова застъпва и тезата, че голяма част от римските/византийските императори са с тракийски произход. Тя изцяло отхвърла 681 г. като годината на създаването на българската държава, позовавайки се на достоверни източници. Изразява и тезата, че траките са имали писменост, а не както се твърди в науката, че са безписмен народ.

В помагалото присъства и задълбочен анализ за силното българско духовно влияние в Русия, Сърбия, Влашко и Молдова, давайки конкретни примери за българи, които са били константинополски, сръбски, руски патриарси и духовници. Обръща се специално внимание на брошурата на Г. Раковски за пагубните за българския народ последици от преселническата политика на Русия. Проследява се и влиянието на Русия при решаването на българския църковен въпрос и „скритата ѝ намеса“ в духовните дела на българите и др.

Друга новаторска тема в изданието е свързана със забравените дейци на Възраждането, които до този момент остават в сянката на бележитите ни революционери – пр. Маринчо Бенли, х. Станьо Врабевски, дядо Фильо, Христо Иванов-Голямия и др.

„Историята не ни прави велики. Прави ни реалисти. С нея се научаваме да изграждаме човешка ценностна система. Учим се от грешките на предшествениците си. Гордеем се с постиженията на дедите си и се научаваме да вярваме в себе си. Вярващият в себе си човек е успешен и полезен на останалите“, това сподели основателят и председател на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски.

Това е второто, по-подробно издание на учебното помагало „Моята България“, след като през 2018 г. Фондация Българска Памет и „Просвета“ издадоха неговата първа част, предназначена за по-младите читатели.

Както досега, така и занапред, издателите ще продължат да даряват хиляди екземпляри от „Моята България“ на учителите по история в цялата страна.

Повече информация може да намерите на www.moyata.bg.

Виж още

Сензациоонната автибиография на Уил Смит излиза на 26 април

Целият свят говори за Уил Смит, но прочетете какво казва той за себе си в …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.