Нов завладяващ трилър от авторката на „Сушата“!

За книгата

Двама братя се срещат при оградата, разделяща фермите им. Нейтън и Бъб са близки съседи, а не са се виждали от месеци. Домовете им са на три часа път с автомобил през австралийската пустош.

А сега третият им брат – Камерън, лежи мъртъв пред тях.

Нещо го е накарало да излезе в един от най-горещите дни на годината без вода, хранителни запаси и радиопредавател. Противно на всички правила, които животът в тази безмилостна земя налага. Нима е искал да се самоубие?

Нейтън започва да разпитва близките си и разбира, че напоследък брат му е бил угрижен. Малко по малко на повърхността излизат семейни тайни, които всички биха искали да си останат заровени в миналото.

А ако някой е имал зъб на Камерън и е решил да му отмъсти, то заподозрените в този затънтен край са малцина.

За автора

Джейн Харпър е родена в Манчестър, но се премества със семейството си в Австралия, когато е на осем. Получава австралийско гражданство, след което се завръща във Великобритания и завършва английски и история в университета в Кент, а после специализира журналистика. Работи за вестник „Хъл Дейли Мейл“ в продължение на няколко години, след това се установява в Австралия, където работи за два местни ежедневника. Дебютният й роман „Сушата“ се появява на пазара през 2016 г. и попада в класациите за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“, правата за издаването му са продадени в четиресет страни. А през януари 2021 година екранизацията на историята с участието на Ерик Бана влезе в кината. Понастоящем Джейн живее в Мелбърн със съпруга си и двете им деца.

Успешният път на Джейн Харпър – от „Сушата“ до „Изгубеният“

Действието в новия роман на Джейн Харпър – „Изгубеният“, се развива в австралийската пустош, на място, където „хоризонтът изглеждаше толкова равен, че окото сякаш едва долавяше извивката на земята“. Най-близките съседи живеят на три часа разстояние. Понякога минават „цели дни, без някой автомобил да мине по широкия черен друм“. А мъртво тяло може да остане дълго там, без да бъде забелязано. Всъщност в романа на Джейн Харпър се случва именно това.

Авторката черпи вдъхновение от северния щат Куинсланд. Това е нова територия за Харпър, която живее в Мелбърн, на югоизточното крайбрежие на Австралия. Сюжетите на предишните й романи – Сушата и В дивата пустош – се развиват в този регион и споделят един главен герой – Арън Фолк. С „Изгубеният“ обаче тя иска да опита нещо различно и дава заслужена почивка както на Мелбърн, така и на федералния агент.

За романа си Харпър споделя: Тази земя ме впечатли със своята суровост и въпреки че действието се развива край измисления град Баламара, начинът на живот на това общество, навиците им, ценностите им, фермите за говеда и особеностите на района се основават на факти. В действителност има много подобни общности в пустошта на Куинсланд.

Първоначално Джейн Харпър нахвърля в общи линии сюжета за романа и след това прави своето проучване на терен. За него тя разказва: Оставих пропуски в историята, така че след това да мога да вклиня наученото. Бях притеснена да не би да съм преувеличила суровите условия на живот по онези места, но когато отидох в едно градче в Куинсланд, разбрах, че дори бях подценила ситуацията. Определено не бях предвидила колко опасно може да бъде и колко бързо нещата могат да се объркат. Температурите като нищо могат да скочат до над 40 градуса, а телефоните често губят обхват.

За да пресъздаде точно криминалната нишка в романа, а и атмосферата на отчужденост и бруталност в пустошта, Харпър пътува из щата в компанията на пенсиониран полицай. За тази част от работата си авторката споделя: Той е бил единственият дежурен полицай в неговия район и е охранявал територия с големината на Великобритания. Прекосихме 900 километра през пустинята за около единайсет часа и през целия път попаднахме на едва 15 коли. Беше напълно безлюдно.

По време на престоя си Харпър се среща и с аборигенски старейшина и градска медицинска сестра, която се превръща в прототип на един от героите в „Изгубеният“.

Започнала като журналист, в момента Джейн Харпър е успешна писателка и не мисли да се връща към старата си професия. С всеки следващ роман тя става все по-четена и популярна не само в Австралия, но и по целия свят. Нейните книги са преведени на над 30 езика и са носители на множество награди.

В началото на 2021 година беше представен и филм по дебютния й роман „Сушата“, продуциран от компанията на Рийз Уидърспун и с режисьор Робърт Конъли. В ролята на федералния агент Арън Фолк влиза известният австралийски актьор Ерик Бана. За екранизацията Джейн Харпър споделя: Изключително развълнувана съм, защото много книги биват набелязани за екранизация, но често не се стига до заснемане. Радвам се, че всичко се получава добре. Но аз нямам директно участие в продукцията, оставам си фокусирана върху книгите.

Виж още

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг Трогателно писмо на писателя Джон …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *