Откъс от „Тънкото изкуство на съблазняването“ на Марк Менсън

Мисля, че ако четете това и не ви върви с жените, най-вероятната причина е, че не изразявате добре истинските си чувства и намерения. Може би се страхувате да се запознаете с жените, които намирате за привлекателни, или да ги поканите на среща. Може би постоянно избирате скучни теми за разговор, защото ги чувствате „безопасни“ и не рискувате да обидите или провокирате някого. Може би не отстоявате достатъчно себе си и своите желания. Може би потискате сексуалността си и се страхувате и притеснявате, когато хората демонстрират своята. Може би сте в капана на работата или начина си на живот, които не харесвате истински, но другите винаги са ги одобрявали, а вие не искате да разстроите или разочаровате хората около вас. Чувствате се неловко да се обличате прекалено добре, смятате за смахнато да се усмихвате на непознати и се страхувате да флиртувате открито с някоя жена заради възможността да ви отхвърли.

Всичко това са симптоми на основния проблем: неспособността да бъдете уязвим.

Много мъже като вас и мен самия са възпитани по подобен начин – да не изразяват свободно емоциите си. По някаква причина – било заради ситуацията у дома, заради травма от детството или защото родителите ни също не са изразявали своите емоции – сме израснали с тези дълбоко вкоренени навици, които ни потискат. „Не бъди различен. Не бъди уникален. Не прави нищо „откачено“, „глупаво“ или „егоистично“.“

И с мен беше същото. На младини се ужасявах да не би някой да не ме хареса. Самата мисъл, че някой може да ме мрази, било то жена или мъж, буквално не ме оставяше да мигна. В резултат на което целият ми живот се въртеше около това да удовлетворявам чуждите желания, да прикривам грешките си, да замаскирам следите си и да виня другите. Излишно е да казвам, че нямах почти никакъв успех сред жените. А когато най-сетне си намерих приятелка, тя ме заряза заради мъж, който действително разкриваше себе си.

Всичко това може да звучи съмнително или в стил ню ейдж. Повярвайте ми, не е. Ако се свързвате с жените чрез собствената си уязвимост – за разлика от изнасянето на представления или нарцисизма, – ще се радвате навярно на най-добрите взаимоотношения в живота си.

Уязвимостта е пътят към създаването на истинска връзка и към превръщането ви в истински привлекателен човек. Както е казал психологът Робърт Гловър: „Хората се привличат от неизгладените си ръбове“.

Покажете своите ръбове. Престанете да се стремите към съвършенство. Покажете и споделете себе си без задръжки. Приемете отказите и продължавайте напред, защото те ви правят по-мъдър и по-силен. А когато откриете жена, която ви обича заради това, което сте (а то ще се случи), насладете се на нейната топлина.

Виж още

Из „Тронът на Алкирия“ от Богдан Русев

2. Чейн едва се държи на седлото. Главата му всеки момент ще се пръсне, а …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *