Пет разказа от Лъвкрафт, които да прочетеш

Признаваме, че сме големи фенове на Хауърд Лъвкрафт. Той пише разкази в жанр ужас и много пъти ни е изправял косата. Лъвкрафт е творил преди 100 години, но творбите му плашат и до днес. На български език има издадени няколко книги, като сме прочели абсолютно всички. Предлагаме ти пет от разказите му, които да прочетеш. Заслужават си, наистина!

п.п. Не ги чети преди лягане…

„Сянка над Инсмут“

Повествованието се води от първо лице от млад мъж, тръгнал на туристическа обиколка из Нова Англия. Разказвачът случайно попада в западналото (измислено) градче Инсмут и открива, че то е населено от странни, потайни и агресивни създания – кръстоска между човек, риба и жаба. С много усилия и късмет успява да избяга от града и да предупреди властите. Не след дълго, изследвайки родословието си, разказвачът открива, че и самият той е част от расата, населявала Инсмут.

„Зовът на Ктхулу“

През 1928 г. в американското списание „Weird Tales“ се появява разказа на Лъвкрафт „Зовът на Ктхулу“. В него за пръв път е споменато гигантското чудовище, най-великото в пантеона от космически същества, измислен от автора.

Визуално в Ктхулу се преплитат елементи от дракон, октопод и обичайната двукрака форма на човешко тяло. От лицето му под формата на своеобразна брада се спускат отвратителни пипала, тялото му е покрито с люспи, а ръцете и краката му завършват с дълги нокти. Ктхулу „спи“ в дълбините на Тихия океан, но дори в тази си форма успява да всява ужас в душите на човечеството. Същевременно според творбите на Лъвкрафт на различни места по света на него му се кланят като на божество.

Концепцията за това мистериозно създание, което притежава невъобразими сили, вдъхновява читатели на Лъвкрафт по целия свят и намира място под различни форми в тяхното творчество – от създателите на South Park, през няколко гейм студия до бандата Metallica.

„Нещото на прага“

Първият разказ от творчеството на Лъвкрафт, който прочетохме. Първото изречение е следното:

„Вярно е, че изстрелях шест куршума в главата на най-добрия си приятел, ала въпреки това се надявам чрез тези показания да докажа, че не аз съм неговият убиец.“

След това не успяхме да оставим книгата, докато не стигнем до края.

Ейзенат Уейт е дъщеря на Ефраим Уейт (зловещ старец, извършвал ужасни обреди, докато е бил жив) и произлиза от град Инсмут. Тя се жени за Едуард Дерби, приятел на Даниел Ъптон и се премества да живее заедно с него. По-късно се разбира, че тя има магически способности и може да контролира тялото на Дерби. След обширно разследвано от страна на Ъмптон, той разбира, че тя всъщност не е Ейзенат, а баща ѝ – Ефраим, който погълнал душата ѝ и се настанил в тялото ѝ. По късно тя е застреляна от Умптон, приела образа на Дерби.

„Хърбърт Уест, съживителят на мъртвите“

Хърбърт Уест е талантлив хирург, който мечтае да успее да върне живот в мъртво тяло. Гениалният му, „демоничен“ ум успява да измисли разтвори, които отново да вдъхнат живот в умрелия, но да възстанови разума се оказва невъзможно. Решен да постигне това, Уест започва да експериментира с все повече трупове, създавайки изроди, чиито живот после е принуден да отнеме. Потъвайки в мрачната си страст, докторът се превръща в чудовище и дори отива в световната война, за да си добавя още мъртъвци за ужасяващите експерименти. Годините минават, когато някои от чудовищата му, успели да се изплъзнат, решават да ликвидират своя създател…

„Планините на безумието“

Основният сюжет напомня на приключенски роман за експедиция към неизвестното, която открива повече, от колкото е търсела, и се натъква на неща, които по-добре да бяха останали неоткрити.

„Планините на безумието“ е един от шедьоврите на автора, считан от мнозина за най-добрата му творба изобщо. Този кратък роман представлява поразително съчетание от научни факти и художествена измислица, от сайънс фикшън и космически ужас.

Предизвикателството отправено!

Виж още

Пет биографични книги, които те предизвикваме да прочетеш

Всеки четящ си има любим жанр. Едни обичат фентъзи, други си падат по криминалните романи, …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *