Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг

Трогателно писмо на писателя Джон Стайнбек до неговия син, в което дава бащински съвети, след като тийнейджърът му признава, че е влюбен за първи път, се продава на търг, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА.

„Това писмо предлага интимен, личен поглед към семейния живот на Стайнбек, но също така изразява идеите му за любовта с дълбочина и красноречие“, казва Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на аукционната къща „Ар Ар Окшън“.

В писмото от две страници с дата 10 ноември 1958 г., Нобеловият лауреат за литература казва на сина си: „Ако си влюбен, това е хубаво нещо, това е най-доброто нещо, което може да се случи на някого. Не позволявай на никого да го омаловажава.“

Стайнбек, който печели Пулицър за „Гроздовете на гнева“ през 1940 г. и Нобелова награда през 1962 г. за цялостно творчество, показва, че сърдечните въпроси не са му чужди.

„Намеренията на любовта са най-хубавите и най-красивите. Опитай се да живееш достойно за тях“, пише той. „Ако обичаш някого, няма нищо лошо да му го кажеш, само трябва да помниш, че някои хора са много срамежливи и понякога думите трябва да се съобразяват с тази срамежливост“.

„Момичетата имат начин да разберат или да почувстват това, което чувстваш, но обикновено обичат и да го чуят“, каза той. „Понякога се случва това да няма реципрочност на това, което чувстваш, по една или друга причина. Това не прави чувствата ти по-малко ценни и добри.“

„Ако е правилно, то се случва. Основното е да не бързаш. Нищо хубаво не се изплъзва“, пише роденият в Калифорния писател, подписвайки писмото си просто: „С любов, баща ти“.

Джон Стайнбек умира през 1968 г., а Томас Стайнбек – през 2016 г.

Текстът на писмото е публикуван, включително в книгата „Стайнбек: Живот в писма“ от 1989 г.

Правните спорове за наследството на Джон Стайнбек се проточват от десетилетия. През 2020 г. Върховният съд на САЩ остави в сила решение, с което на доведената дъщеря на Стайнбек бяха присъдени 5 млн. долара в семеен спор за изоставени планове за филми по някои от най-известните му произведения.

Томас Стайнбек, който също е писател, яростно защитава творчеството на баща си, адаптирайки няколко от книгите му за филми. Той започва и правни действия за защита на авторските му права.

Виж още

Голямото съперничество, което промени завинаги световната игра

Голямото съперничество, което промени завинаги световната игра Вече повече от петнайсет години почти всеки разговор …