Проблем с печатането на книги заради липса на хартия

Много издателства в страната са принудени да съкращават тиражите си и са силно затруднени в дейността си поради липса на хартия, съобщи БНТ. Месеци наред доставките на суровината са ограничени, вдига се и цената на хартията. И в съчетание с драстичния скок на електроенергията, много фирми в бранша спират или ограничават дейността си.

Хартия у нас се внася предимно от Русия, а най-големите производители там в последното тримесечие на миналата година са увеличавали цените всеки месец. Така издателствата у нас отчитат близо 40% скок в цената на суровината.

„Което за нас е абсолютен потрес, като цена говорим. Отделно от това няма наличности за картон, поръчките са два-три месеца в аванс, някои от големите фирми изобщо спряха да приемат поръчки за картон, там е най-голяма кризата“, коментира Манол Пейков, издател.

Освен че пристига с нови цени, доставките са неритмични. И издателствата вече отчитат свиване на тиражите си.

„Поръчахме да ни печатат една книга в печатницата и колегите днес казват: Има само за половината тираж от тази книга, която сте поръчали от хартията и се очаква доставка едва през февруари за остатъка“, каза Яна Дечева.

Междувременно се увеличават значително и разходите за транспорт и ток.

„Проблемът с енергията е свиреп според мен, аз имам колеги, които започнаха да затварят. Просто получи се една перфектна буря от ковид ситуацията, свиването на пазара заради ковид и впоследствие избухването му, защото пазарът не може да стои свит дълго време“, каза Манол Пейков.

От бранша настояват намалената ставка на ДДС върху книгите да остане 9% като трайна мярка, а не като временна заради ковид кризата.

Виж още

„Джони грабна пушката“ е една от най-ярките антивоенни книги на всички времена

„Забраняван по време на Втората световна война, романът остава ярък образец на антивоенната литература. Светът …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.