Проблем с печатането на книги заради липса на хартия

Много издателства в страната са принудени да съкращават тиражите си и са силно затруднени в дейността си поради липса на хартия, съобщи БНТ. Месеци наред доставките на суровината са ограничени, вдига се и цената на хартията. И в съчетание с драстичния скок на електроенергията, много фирми в бранша спират или ограничават дейността си.

Хартия у нас се внася предимно от Русия, а най-големите производители там в последното тримесечие на миналата година са увеличавали цените всеки месец. Така издателствата у нас отчитат близо 40% скок в цената на суровината.

„Което за нас е абсолютен потрес, като цена говорим. Отделно от това няма наличности за картон, поръчките са два-три месеца в аванс, някои от големите фирми изобщо спряха да приемат поръчки за картон, там е най-голяма кризата“, коментира Манол Пейков, издател.

Освен че пристига с нови цени, доставките са неритмични. И издателствата вече отчитат свиване на тиражите си.

„Поръчахме да ни печатат една книга в печатницата и колегите днес казват: Има само за половината тираж от тази книга, която сте поръчали от хартията и се очаква доставка едва през февруари за остатъка“, каза Яна Дечева.

Междувременно се увеличават значително и разходите за транспорт и ток.

„Проблемът с енергията е свиреп според мен, аз имам колеги, които започнаха да затварят. Просто получи се една перфектна буря от ковид ситуацията, свиването на пазара заради ковид и впоследствие избухването му, защото пазарът не може да стои свит дълго време“, каза Манол Пейков.

От бранша настояват намалената ставка на ДДС върху книгите да остане 9% като трайна мярка, а не като временна заради ковид кризата.

Виж още

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг Трогателно писмо на писателя Джон …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *