Ревю на „Бьорнстад“ от Фредрик Бакман

Нека започнем с това, което пише на гърба на книгата.

„Какво означава един отбор за малък град насред гората? Какво означава спортът за едно семейство? Какво означава един-единствен мач за хора, които се борят за оцеляването си? Всичко. Означава чисто и просто всичко.

„Бьорнстад“ е голям роман за малко място с красиви мечти, както и за ужасните неща, които правим понякога, за да успеем. Той е сага за спорта и семейството и за това докъде сме готови да стигнем, за да предпазим децата си. И за смелостта, която е нужна, за да се изправиш срещу всичко, за което си мечтал – и да кажеш истината, независимо от последствията. Независимо от всичко.“

Ако написаното на гръбчето на книгата не е достатъчно основание да прочетете „Бьорнстад“, надявам се следващите редове да го направят.

Случи се така, че първо изгледах сериала по HBO. Много стойностен и интересен, като петте серии се гледат на един дъх. Има ли разлики между сюжета в сериала и книгата? Да! Характерите на героите са различни, но и двата варианта си заслужават. Както знаем обаче, книгите винаги са по-добри от екранизациите.

Та Бьорнстад е малък хокеен град в гората, който е разтърсен от изнасилването на младо момиче от голямата звезда на юношеския отбор. Събитие, което шокира целия град и влияе на всички.

Действието на много книги се развиват в САЩ или Великобритания, но тази книга е за малко шведско градче. Освежаващ детайл с различна атмосфера.

Това е  многопластова книга, обхващаща много и разнообразни теми:

1. Спорта – посветена е на хокея и на това как щастието на цял град е свързано с успеха на един отбор. Бакман предлага много красива дискусия за това какво се случва в и извън съблекалнята, както и характерът на момчетата, тяхната лоялност и отдаденост на нещо, което много хора подценяват – отборният спорт и дух.

2. Човешките чувства и взаимоотношения – Приятелството, семейството и лоялността към отбора влияят върху решенията на героите. Семейството играе много важна роля в този роман. Бакман кара всеки читател да си зададе въпроси, като: Докъде бих стигнал, за да защитя детето си? От кого се учат моите деца? Виждаме много различни семейства и как приятелския кръг се отразява на нашите действия и решения.

 „Бьорнстад“ предлага чудесна представа за това да бъдеш приет такъв, какъвто си, да се грижиш за другите и да правил разлика между това кое е правилно и кое не. Виждаме как един от героите крие своята сексуална ориентация, семейства, които пазят тайни един от друг, но и за приятелството, което никога няма да имаш, освен, когато си на 15-годишна възраст.

3. Порастването и неговите трудни последици – Тази книга отразява невинността и трудността да си тийнейджър. Героите се преоткриват и виждат, че светът може да бъде и жесток.Изнасилването на дете от дете е ужасно събитие, което никога не бива да се случва. Бакман успява да говори по този чувствителен въпрос по суров и честен начин. Той повдига завесата за дългосрочното въздействие от този акт, както и отношението на хората към него.

Тази книга ще се запечата в сърцето ви и ще мислите за нея дълго след като прочетете последната страница. „Бьорнстад“ удря като студен леден вятър и оставя своя отпечатък. Туп, туп, туп…

Романът изследва сюжетни линии на голямо количество герои. Ние виждаме преживявания през много очи. Героите са добре развити и ще искате да защитите някои от тях, като същевременно ще желаете да ударите друг директно в лицето. Туп, туп, туп…

Бакман пише прекрасно, като може да си извадите един куп прекрасни цитати от книгата. Той наистина може да борави добре с думите. Бакман използва и удивителни метафори, които могат да ви разплакат.

„Хората вярват, че са такива, каквито чуват че са, а не такива, каквито могат да бъдат“.

Оценка: - 9.1

9.1

User Rating: Be the first one !

Виж още

Ревю на „Проектът „Аве Мария“ от Анди Уеър

Започвам с това, че „Проектът „Аве Мария“ е първата книга, която прочетох на Анди Уеър …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *