Ревю на „Игрите на глада: Сойка-присмехулка“ от Сюзън Колинс

Краят на трилогията си ме остави без дъх! Това е първото, което мога да кажа за поредицата на Сюзън Колинс, която дълго време отлагах да прочета. Филмите ми харесаха, но като фен на четенето, знам, че емоцията от книгите е несравнима. Така беше и този път.

Как започва третата част? Окръг 12, родното място на Катнис Евърдийн, огненото момиче, е унищожен, но тя все пак е жива след взривяването на арената по време на Юбилейните игри. Катнис е спасена от съществуващия Окръг 13, който се стяга за бунт срещу Капитола. Там е Гейл, заедно с майката на Катнис и сестра й Прим, както и Хеймич. Пийта обаче е в ръцете на Капитола. Изтезаван и използван за психологически превес преди същинската битка.

Въпреки че още в началото на книгата Катнис осъзнава, че не всичко е розово и в Окръг 13, тя все пак трябва да поведе бунтовниците срещу президента Сноу и Капитола, за да промени бъдещето на Панем. В интерес на истината тя бързо осъзнава, че е пионка в ръцете на президент Койн, която иска да заеме мястото на Сноу. Въпреки това, тя няма против да бъде използвана до самия край на книгата.

Постепенно революцията се разгаря. Окръг 13 и Капитола се надпреварват в заснемането и излъчването на пропагандни клипове. По време на тях Катнис успява да види в какво състояние е Пийта – отслабнал, с треперещи ръце и торбички под очите. В един от пропо клиповете той успява да предупреди всички в Окръг 13, че всеки момент ще бъдат нападнати. Действие, което показа, че колкото и да е увреден, Пийта все още не е загубил представа за реалността.

След нападението, екип от Окръг 13 прониква в Капитола и успява да го спаси. В интерес на истината, доста лесно. В последствие се оказва, че новото оръжие на Капитола е именно Пийта, в чието съзнание е проникнато и заложено, че Катнис е враг и трябва да бъде убита. Факт, който нанася нов удар по Сойката-присмехулка и водач на бунта. Катнис обаче добре осъзнава, че въстанието зависи от нейната готовност да се подчини, да поеме отговорност за живота на безброй хора и да промени бъдещето на Панем. Само така тя ще може да осъществи плана си и да убие президента Сноу, който показва и част от своята същност в последните страници на книгата.

Преди същинската развръзка е ясно, че макар и неофициално предстоят 76-ите „Игри на глада”, които са превземането на Капитола. Навсякъде в столицата обаче са заложени гейм-мейкърски убийствени „клопки”, които превръщат финала в луд екшън с много обрати. Как завършва историята? Кой печели войната? Има ли нов президент? Кой ще избере в крайна сметка Катнис – Гейл или Пийта? Няма да издавам финала, само ще кажа, че книгата завършва с намерение за ново издание на Игрите на глада. Нещо, което Катнис подкрепи…

Оценка: - 8.8

8.8

User Rating: Be the first one !

Виж още

Ревю на „Проектът „Аве Мария“ от Анди Уеър

Започвам с това, че „Проектът „Аве Мария“ е първата книга, която прочетох на Анди Уеър …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *