Ревю на „Сицилианецът“ от Марио Пузо

Спомням си, когато прочетох „Кръстникът“ на Марио Пузо. Бях ударен от „гръм“, както авторът описва влюбването на Майкъл Корлеоне в Аполония. За мен това е един от върховете в литературата и веднага след последната страница исках да чета още и още от Пузо. Тайно се надявах да попадна на нещо също толкова уникално поднесено в текст и страници. Така реших да прочета всичко на Пузо и следващата ми книга беше „Сицилианецът“ с блестящия превод на Весела Прошкова.

Романът се явява и част от „Кръстникът“, защото проследява изгнанието на Майкъл Корлеоне в Сицилия. Там той получава важна мисия – да открие и да придружи до Америка младия сицилиански престъпник Салваторе Джулиано.

Само че задачата ще се окаже изключително трудна. Джулиано е сложна личност с още по-сложни и оплетени връзки, пуснали надълбоко корените си в опасно беззаконие, изковано от насилие и мъст. От една страна, той се възприема от хората като сицилианския Робин Худ, поел нa кръстоносен поход срещу корупцията във властта и срещу самата мафия. От друга, мистериозната му фигура, изгубила се нейде из мъгливия и скалист италиански ландшафт, отдавна се е превърналa в многолика легенда. За едни той е благороден смелчага, за други е неустоим любовник, а за трети – свиреп враг…

Сюжетът в книгата е колкото художествен, толкова и действителен. Салваторе Джулиано е истински образ на благороден бандит, а романът на пузо хвърля светлина върху неговия живот. В действителност Джулиано убива полицай при опит да го арестуват за незаконна търговия с храни. Тогава той преминава в нелегалност и организира своя банда, която извършва нападения, като граби, убива и взема заложници с цел изнудване на богати фермери, търговци и предприемачи. Сепаратистката пропаганда го сравнява е с Робин Худ. През следващите години групата на Джулиано влиза в чести сблъсъци с полицията, а сепаратисткото Движение за независимост на Сицилия го обявява за полковник. Има идея Сицилия да се отдели от Италия и да стане щат на САЩ. По този повод бандитът изпраща писмо до президента Хари Труман, молейки за помощ и оръжие за извоюване независимостта на Сицилия. На бандата на Джулиано се приписва Клането в Портела дела Джинестра, при което по време на първомайска демонстрация са убити 11 участници и са ранени 27. Общият брой на жертвите на бандита Джулиано се изчислява на впечатляващата цифра от 430.

Романът е задължителен за всички фенове на Пузо. Той е жестоко романтичен и лирично брутален крайъгълен камък на жанровата литература, фокусиран върху кървавия сблъсък между предателството и справедливостта… Да, отново, както в „Кръстникът“, има мафия, но и много повече. Има закон, има култура – тази на сицилианците, има политика, политически маневри и в центъра на всичко е главният герой – Салваторе Джулиано.

Ревюто е публикувано в раздел „Ревюта“ на нашия форум, където може да се запознаете с рецензии и на други любими книги. Авторско ревю към книга, което би предизвикало нашия и на читателите интерес, ще бъде каченo на нашия сайт. Може да ни изпращате ревюта и на мейла ни editor@nadvecher.bg.

Оценка: - 8.4

8.4

User Rating: Be the first one !

Виж още

Ревю на „Проектът „Аве Мария“ от Анди Уеър

Започвам с това, че „Проектът „Аве Мария“ е първата книга, която прочетох на Анди Уеър …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *