С кои 5 книги да започнем да четем Стивън Кинг, ако не искаме ужаси?

С кои 5 книги да започнем да четем Стивън Кинг, ако не искаме ужаси? На този въпрос отговарят едни от най-активните потребители в нашия форум за книги.

Кинг е сред най-четените автори, не само по света, а и у нас, но въпреки това, има читатели, които все още стоят настрана от неговото творчество. Причината? Не са фенове на ужаса. Прякорът на Кинг може да е Краля на Ужаса, но той има много различни и интересни творби. Ето и петте предложения на нашите потребители на тема „С кои 5 книги да започнем да четем Стивън Кинг, ако не искаме ужаси?“

Bo препоръчва:

1. Новелата „Тялото“, част от сборника „Особени сезони“. История за промяната от детство към юношество, и от юношество към зрялост, и какво губим по пътя. Много, много лична история за приятелството. Филмът по новелата, Stand By Me, е пълен с бъдещи звезди, и прекрасно човечен, че те разплаква всеки път, щом го гледаш. Освен тази новела, в „Особени сезони“ има още 2, които вдъхновяват прекрасни популярни филми. Рита Хейуърт и изкуплението в Шоушенк и Способен ученик. Също заслужават прочитане.

2. „Дългата разходка“ е за любителите на „Игрите на глада“. Анти-утопия за една земна реалност, в която съвремието не се различава от сегашното, с едно изключение. Задължително, не подлежащо на отмяна, участие в „Дългата разходка“ на младежта, с придружаването на военни и камери. Правилото е просто, вървиш с определено темпо, по определен километричен маршрут. И се молиш на Господ, ако вярваш в него, да не се спънеш, паднеш или да не се окажеш в ситуация, в която не можеш да вървиш над минималния праг на темпото. Защото военните са до теб, имат пушки и ги сърби показалеца, сложен на спусъка. Ако си сред щастливците, стигнали до финала, ще получиш награда по свой избор. Ако ти е харесала трилогията „Игрите на глада“, и тази история ще ти допадне. И не, Кинг не е взаимствал от Сюзан Колинс. Книгата е публикувана през 1979г. от Кинг под псевдоним, и преиздадена през 1985г.

3. „Бягащият човек“, отново за почитатели на „Игрите на глада“. Харесвам Шварценегер, но книгата е в пъти, по-добра. Тук вече се доближаваме доста до сюжета на „Игрите“. В бъдещето задължително се излъчва ТВ-шоу „Бягащият човек“. Концепцията е да се показва под формата на реалити, как професионални войници с майсторски умения в боравенето с различни типове оръжие, гонят като хрътки, пуснат предварително набелязан „затворник“ (част от нишата каста на това утопично общество). Целта е да бъде намерен и убит. Ако „затворника“ успее да убие на свой ред „гонителите“ си, ще му бъде изпълнено желанието, което е заявил като причина да участва. „Затворникът“ се укрива в рамките на държавата, а гражданите получават парична награда от продуцентите, ако го забележат и издадат. Главният герой се записва да участва, тъй като семейството му е много бедно, а детето му, много болно, и на смъртно легло.

4. Първата книга от трилогията „Мистър Мерцедес“. Хубава детективска история, за гонитбата на котка и мишка между детектив в оставка, и сериен убиец, извършил вътрешен тероризъм след като убива и осакатява мнозина, чакащи на опашка пред Бюрото по труда безработни, останали без заплата след кризата 2008г. Мисля, че има истинска случка с подобно прегазване с автомобил на безработни в Щатите, от което Кинг се е вдъхновил за историята си. Има и страхотен сериал. Другите две книги са малко по-различни и се отдалечават от първата, която си е чиста детективска история. А и Холи Гибни тук, в книгата, е много различна от тая дето ни я набутаха в сериала „Другият“. Тази Холи в „Мистър Мерцедес“ е върха. Моя лична любимка сред женските образи, които Кинг твори.

5. „Кери“, тинейджърска история за справедливо отмъщение на една подигравана ученичка. Всички читатели накрая са на нейна страна и искат също толкова да пролеят кръв, колкото и Кери.

Още предложения от нашите потребители:

– Рита Хайуърд и изкуплението Шоушенк
– Талисманът
– 22/11/63
– Институтът
– Зеленият път
– Другият
– Особени сезони
– Сблъсък
– Роуз Мадър
– Дума Ки
– Неизживени спомени

Предизвикателството отправено!

Виж още

Пет биографични книги, които те предизвикваме да прочетеш

Всеки четящ си има любим жанр. Едни обичат фентъзи, други си падат по криминалните романи, …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *