„Хората, които успяват късно“ – нова книга от ИК КИБЕА

С огромно удоволствие представям новата книга на ИК Кибеа „Хората, които успяват късно“ от Рич Карлгард.

За книгата

Живеем в общество, в което децата и родителите са обсебени от ранни постижения, високи резултати на тестовете SAT, влизане в елитни колежи, постъпване на престижна работа в Google или Facebook или – още по-добре, основаване на бизнес, обещаващ да е следващият Google, Facebook или Uber. Виждаме как софтуерните програмисти стават милионери или милиардери, преди да навършат 30-годишна възраст, и смятаме, че сме се провалили, ако и ние не сме като тях.

Популярната култура, преподавателите, работодателите и дори неволно родителите подценяват късната реализация. Такъв е случаят с Рич Карлгард – автора на книгата. Посредствен студент в Станфорд (където влиза благодарение на недоразумение), след дипломирането си работи като мияч на чинии и нощен пазач. Едва по-късно открива в себе си мотивация и желание да създаде високотехнологично списание в Силициевата долина и в крайна сметка да стане един от издателите на Форбс.

Фактът, че много от нас се осъщестяват по-късно в живота, има своето научно обяснение. Изпълнителната функционалност на мозъка ни съзрява едва на 25 години – а при някои и по-късно. Другите умствени способности също достигат връх в различна възраст. Човек преминава през множество периоди на разцвет в живота си. Нещо повече – късно успяващите се радват на скрити силни страни, тъй като са прекарали по-дълго време в търсене на своя път в живота. Те притежават любопитство, проницателност, състрадание, устойчивост и мъдрост, които са желани черти на характера от много работодатели и партньори.

Хората, които успяват късно черпи информация от дългогодишни изследвания, личен опит, интервюта с невролози, психолози и множество професионалисти на различни етапи от кариерата им. Разкрива как и кога човек постига пълния си потенциал и защо съвременното ударение върху ранния успех е толкова погрешно и дори ощетява личността.

„Kнигата е съкровище. Хората имат забележителната способност да се заразяват от емоциите, мислите и поведението на околните. Понякога това качество може да бъде пагубно, какъвто е случаят с абсурдното надценяване на постиженията в ранна възраст в нашата култура. Карлгард се захваща с проблема без заобикалки.

Той разкрива, че царят е гол, като същевременно красноречиво и убедително доказва, че ако в семейството и образователната система е налице достатъчно познаване на човешкото развитие, там трябва да се ценят търпението, опитът и мъдростта.“

д-р Брус Пери, старши сътрудник в академия Травми от детството; професор по психиатрия и поведенчески науки в Медицинска академия Фейнберг, Северозападен университет; автор на „Момчето, което беше отгледано като куче“:

„В нашето хиперконкурентно общество, което оказва натиск върху всяко дете да стане Нобелов лауреат, олимпийски спортист и солов изпълнител на виолончело, преди да е навършило 18 години, тази книга е една дълбока и облекчаваща глътка свеж въздух за читателите.

Хората, които успяват късно ни напомня, че животът е дълго, прекрасно пътешествие и че хората се нуждаят от здравословен период на проучване, докато намерят своя път. Щом зачетете книгата, няма да може да я оставите. Тя е изпълнена с вдъхновяващи истории, сериозна наука, поучителни случаи. Авторът споделя и своя личен криволичещ път към грандиозния си успех.“

За автора

РИЧ КАРЛГАРД е издател и футурист. От 27 години работи за Форбс медия и пише за технологиите, икономиката, бизнеса и човешкото развитие. Съосновател на списание Ъпсайд, Гараж текнолоджи партнърс и на най-важния публичен бизнес форум на Силициевата долина – Клуб Чърчил, в който членуват 7500 души. За дейността си в него печели наградата Предприемач на годината на Ърнст и Янг за Северна Калифорния. Автор е на книгите Живот 2.0, Мекото острие и Геният на екипа (написани в съавторство с Майкъл С. Малоун). Живее в Силициевата долина, но работата му е свързана с пътуване по целия свят.

Виж още

Премиерата на „Неделният продавач на книги“ от Даниел Вълчев – хрониката на един предизвестен успех

Дебютният роман на най-добрия съвременен юрист сред писателите – Даниел Вълчев, (все още) по-познат като …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *