В локдауна 87-годишна учителка написа книга, за да учи възрастни да четат

Локдаунът не е най-приятното нещо, което може да ни застигне, но определено ни дава възможност да уплътним времето си, правейки нещо добро за някого или за себе си. Именно това стори и учителката Маргарет Макфарлийн. 87-годишната шотландка от красивото крадче Пийбълс, южно от Единбург, написа книга, чиято цел е да научи възрастни хора да четат. Направи го в рамките на само три месеца, въпреки че през последните 7 години имаше редица здравословни проблеми. Мисълта обаче й е силно качество, признава самата Макфарлийн.

Книгата се основава на моя 40-годишен учителски опит, последните 20 от които бях заместник-ръководител на много голямо начално училище. Бях отговорна за преподаването на четене.“
А четивото, което е създала, е с помощта на илюстратора Триш Уорд. Допълва, че книгата от години седи в съзнанието й и само чака да бъде написана.

Заключването вкъщи ми даде вдъхновение и време да я напиша, продължава тя. – Сега имам мисия. През 2020 година все още има възрастни, които не могат да четат. Копнея хората в депресирани райони, бежански центрове, търсещи убежище, затворници и младежки центрове за задържане, да се научат да четат.“

Книгата е насочена към малки и големи и Маргарет силно чувства, че всеки човек трябва да получи инструментите за четене.
Помагалото не е насочено за българи, така че информацията, че се продава в книжарницата на Whitie в Пийбълс, не ни върши особено. Но ни дава добър пример за това как можем да действаме в смутни времена като днешните.

Виж още

Премиерата на „Неделният продавач на книги“ от Даниел Вълчев – хрониката на един предизвестен успех

Дебютният роман на най-добрия съвременен юрист сред писателите – Даниел Вълчев, (все още) по-познат като …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *