Д-р Милен Врабевски пред nadvecher.bg: Ефективната полезност и духовна извисеност осигуряват най-силния имунитет

Д-р Милен Врабевски е български бизнесмен, филантроп и меценат. Учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Собственик и директор на „Comac Medical“ – научноизследователска организация с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. Компанията разработва научни проекти в 28 държави, покриващи Европа, Азия и Америка. Собственик е на ЧДГ „Росица“ и ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

С лични средства д-р Милен Врабевски финансира програми за иновативно образование, кариерно развитие на младите хора, реинтеграцията на българската историческа диаспора, развива различни инициативи за борба с демографската криза у нас. Затова неотдавна той бе награден с престижния приз “Европейски гражданин на годината” за изключителен принос в утвърждаването на европейските ценности. През 2019-та година е избран за “Мъж на годината”.

– Д-р Врабевски, ако името ви не ни беше познато, но потърсим информация и след това трябва да ви опишем с една дума, бихме използвали първо – „култура“, после – „будител“. Какво ви костват точно тези две думи на вас?
– Строго планирана и мащабно осъществявана програма за инвестиция в младите хора на България. Следвам принципа на Възраждането: който има възможност помага на ползу роду. Така се развива едно общество. Не чакам някой да ми формулира Национални приоритети. Дефинирам си ги сам и си финансирам инициативи в тяхна подкрепа. В резултат, без да съм съдник никому, давам един нелош пример как се инвестира в средата, която искаш да имаш. Животът е много по-пълноценен сред знаещи, можещи, целеустремени и добронамерени хора. Не можеш да чакаш да паднат от Марс. Редно е системно и последователно да ги изграждаш като започнеш от най-младите. Измеренията са много: най-вече образователни програми, но и култура, меценатство, битка с демографската криза, подкрепа развитието на многодетни семейства, културно-историческото ни наследство, кариерното развитие и мотивацията на младите да останат в България и да я развиват, защото я обичат, евроинтеграционни инициативи за трансгранично сътрудничество, съвместни чествания, премахване езика на омразата, общи стандарти в образованието с някои от съседните нам държави и мн. др. Гордея се с всяка една своя инициатива.

– Вие сте един от най-големите благодетели у нас. Най-логичният въпрос, но може би и най-сложният, е защо?
– Това не битка за гласоподаватели, а стил на живот. Изграден е от семейната среда и израстване сред елитни умове, каквито бяха моите съученици и преподаватели. Аз съм техен продукт. Разбира се, редно е да имаш и рецепторен апарат за родното. Усещането за принадлежност е и фактор за успех. Подпомагаш това, което обичаш, без да чакаш благодарност. Благодарен си на Вселената, че ти е дала възможност да бъдеш полезен. Разумният индивид инвестира в обществото, което иска да има, без това да му е задължение. Критикарският подход не е помогнал никому.

– Какво ви струва благотворителността, която правите? Нямаме предвид финансовото измерение, а времето и отдадеността, които влагате.
– Едно е сигурно – нямам необходимост да изляза във ваканция от народополезната си дейност. Тя ми носи онова духовно удовлетворение, което осмисля живота и го прави по-лесен и разбираем. Звучи парадоксално, но за мен е истина: полезното съществуване е форма на релаксация.

– Спасиха ли ни културата и изкуството по време на пандемията? Имахме повече време за четене, различни артисти правиха безплатни онлайн концерти и представления и все неща, които да ни накарат да се почувстваме по-добре…
– Първо: не можем да разглеждаме културата и изкуството като универсално лекарство срещу човешкото зло. Все пак е редно да се знае, че ефективната полезност и духовна извисеност осигуряват най-силния имунитет, включително в биологичeн смисъл. Второ: според мен в такива времена най-доброто лечение е да бъдем човеци. Всеки от нас да премахне страха от съзнанието си, за да доминира таланта, с който може да е полезен на другите… и да се раздава.

– Като казахме онлайн концерти, вие самият подарихте няколко такива на публиката с вашата група Intelligent Music Project. Организацията и инвестицията на подобно събитие вероятно е много мащабна – да ви попитаме така – струва ли си?
– Да, винаги си струва. Нещо повече: в такъв момент, няма как да не се забележи сериозността на намеренията ни в музиката. Много малко хора инвестират в качествени продукти от голям мащаб, особено пък в момента. Имаме силно положителна обратна връзка от целия свят за качеството на музиката, която правим. Това е също много мотивиращо. Все пак подчертавам, че концертите на живо нищо не може да ги замени и затова правим турне през май на Балканите. Имам и нов албум да представям, така че нека публиката ни очаква… Ще излезем на сцената с Рони Ромерo (Rainbow), Джон Пейн (Asia) и Боби Рондинели (барабанист на Rainbow и Black Sabbath), които участват в последния ми (6-ти поред) проект, The Creation. В този албум участват и Todd Sucherman (Styx), Carl Sentence (Nazareth), Rich Grisman (River Hounds) и целия ми елитен бг-екип плюс симфоничен оркестър.

– Всъщност вие сте автор на музиката и текстовете на всички песни на групата. Какво ви вдъхновява?
– Да, но музиката е страст за мен, а не средство за препитание… Тя е неразделна част от всички мои цели и послания в дейността на фондацията ми, образователната и научно-изледователска структури, изобщо всичко, което правя. Израстнал съм с много качествена музика и днес някак ми липсва. Това не означава, че ще седна да се оплаквам. За да градя алтернатива на чалгизацията, без да съм съдник, редно е да покажа, да изработя това, за което се боря. И ето – написвам си музиката текстовете, правя си аранжиментите с топ-звезди и децата ми растат с моите идеи… Имам много идеи, някак си спуснати свише. Проводник е човекът до теб и пълноценното съществуване.

– Вие сте пряк наследник на видния български революционер Станьо Врабевски, който е бил сред най-доверените хора на Васил Левски. В навечерието на годишнината от гибелта на Левски, се питаме помним ли героите, отдаваме ли им заслужена почит?
– Да и това не е ровене в паметта на мъртвите, а следване примера на безсмъртните. Затова не слушам скептиците, а следвам сърцето си. Всяка година правя честване на възстановен от мен преди 15 г. и поддържан до днес военен мемориал в Ново сел, Струмишко, РС Македония. Спонсор съм на Паметника на Цар Самуил в столицата (дотогава и все още няма паметник на български владетел София; само в двора на частното ми училище в Иваняне се издига разкошен монумнет на цар Симоен Велики, както се и казва учебното заведение). Имам богата програма за разкриване истината за историята ни – в момента излиза второто издание на „Моята България“, учебно помагало за вече по-големи ученици, с автори петима елитни професори. Съвсем скоро ще излезе и книга за азбуката ни, за злоупотребите с историографията ни… Правя всичко, което е по силите ми, за да отдадем заслужената почит към титаните, благодарение на които виждаме по-далеч.

– Включихте се в нашата инициатива „Книгодарителите“, като дарихте екземпляри от издаваната от вас „Моята България – кратка история за млади читатели“ на български читалища. Разкажете ни кое наложи издаването на това помагало и с какво то е по-различно?
– В годините на комунизма бяхме в подчинение (и още сме) на чужди държавни доктрини. Това включваше и преподаването на откровени лъжи за историческото ни развитие, с цел да се принизи и обезличи ролята на българската цивилизация за културното израстване на Европа. На тези лъжи е редно да се сложи край. Това правим с одобреното от МОН помагало, което е една нелоша първа крачка. Не бих нарекъл подхода в помагалото нов. Той просто е строго научен. Разкрива истината и учи младите да я ценят и градят на нейна база обич към Родината си.

– Коя беше любимата детска книга на Милен Врабевски?
– „Пинокио“ на Карло Колоди и „Български народни“ приказки на Ангел Каралийчев.

– Препоръчайте ни пет заглавия, които всеки човек трябва да прочете.
– „Моята България“, спомената по-горе. Новото издание предстои да излезе през март. „Тиранията на датите“ – това е другата книга, която спонсорирам и споменах по-горе, също излиза през март. Предлагам на читателя за си избере три книги, които и да са, на тема позитивна психология… или просто да изслуша един албум на Intelligent Music Project.

Автор

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *