ЕРА обявява Месец на Агата Кристи

На 15 септември се навършват 131 години от рождението на Агата Кристи и по традиция издателство ЕРА обявява МЕСЕЦ НА АГАТА КРИСТИ.

„В периода 7 септември – 7 октомври 2021 г. ще зарадваме читателите с награди, ще предоставим отстъпки на книгите от богатата колекция с издания от Агата Кристи – съобщават колегите от ЕРА. – Отбелязваме годишнината и с три книги, с изцяло обновени корици – сборникът с разкази „Четиримата заподозрени“ и криминалните романи „Защо не повикаха Евънс“, „Фатален Шанс“. За нас, издателите за България на Кралицата на криминалния жанр е от изключително значение, че популяризирахме Агата Кристи и сред по-младото поколение. Творчеството на писателката е необятно и Агата Кристи е най- известният криминален автор в света! Нейните творби са на цял век и остават вечно запленяващи, непозволяващи на времето да „открадне“ тяхната непредсказуемост, ексцентричност и мистериозност.

Същевременно се четат леко и увлекателно. Новаторите в криминалния жанр залагат на динамика и мащабност, а в романите на Агата Кристи царува логиката. Разказвателните похвати на гениалната писателка, както и изкусното изграждане на герои със специфичен характер, обаяние и методи за разкриване на най-заплетените престъпления, създават усещане за непредвидимост. Агата Кристи създава персонажи, които притежават впечатляващи детективски умения и разгадават мистерията с неподражаем почерк. Именно затова историите на Кралицата на криминалния жанр ще продължат да пленяват читателите от всички поколения. Вечно интригуващите ѝ произведения са преведени на над сто езика, продадени са в повече от два милиарда екземпляра. Открояваща се, непредвидима и провокираща интереса, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр“. Тя е единственият писател в жанра, който създава двама еднакво популярни и любими герои. Белгийският детектив Еркюл Поаро е нисък, закръглен и с доста комичен вид, притежава остър като бръснач ум и се уповава безрезервно на своите „малки сиви клетки”. Слабичката симпатична стара мома Джейн Марпъл е другият емблематичен и обичан детектив. Тя се занимава с благотворителност, интересува се от клюки и благодарение на желязната си логика разплита всяко престъпление, което се случва наоколо. На страниците на криминалните разкази и романи на Агата Кристи оживяват и героите Ариадни Оливър, Паркър Пайн, Томи и Тапънс, старши инспектор Батъл.

Неслучайно филмовата индустрия екранизира редица произведения по романите на Агата Кристи. Пълнометражните филми по книгите на Агата Кристи също постигат успех, сред известните заглавия са „Зло под слънцето“, “Трагедия в три действия” и „Убийство в Ориент Експрес“. Догодина се очаква световната премиера на „Смърт край Нил“, а вече започнаха снимките и на „Защо не повикаха Евънс“ с участието на Хю Лори, Ема Томпсън и други. Най-популярните екранизации са с участието на Дейвид Сушей в ролята на Поаро. За ролята си той коментира: „Създадох си личен списък с навиците и характера на Поаро. Нарекох го моето „досие с характеристики“. Списъкът обхваща пет страници и деветдесет и три различни аспекта от живота на Поаро. Пазя списъка и до днес – всъщност го носех на снимачната площадка със себе си през всичките години, докато играех ролята на Поаро и подарявах копие на всеки режисьор, с когото работех.“

Виж още

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг Трогателно писмо на писателя Джон …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *