nadvecher.bg

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
На лафче / Re: В момента чета
« Последна публикация от KepocuH - Януари 23, 2021, 08:34:10 pm »
В момента чета: Изкуството да пътуваш (бавно) - Дан Кийрън


Само 150стр. Доста разпускаща и увлекателна е за мен, защото всеки месец гледам да обикалям по България най-вече по планините. За сега черпя вдъхновение и скоро ще се отдам на по-дълго пътешествие с влак или пеша както е описано в книгата.Ако някой обикаля и си търси компания за приключенията, аз съм на разположение. 🙂
2
На лафче / Какво ядете докато четете.
« Последна публикация от KepocuH - Януари 23, 2021, 08:18:18 pm »
Я сега бързо всеки да си признае, какво обича да похапва докато чете книга.  8)
3
Благодаря, аз си харесах вече няколко книги и мисля да прочета някоя.
4
На лафче / Re: В момента чета
« Последна публикация от Natalia - Януари 13, 2021, 02:59:28 pm »
Преди няколко дни започнах “Ключът на Сара”, още съм съвсем в началото. Интересна е. Не знам как четете толкова бързо, аз все нямам време и с това темпо на охлюв се влача доста с книгите. 😁
Също така с дъщеря ми четем Немили-недраги на Иван Вазов. Живеем в чужбина, Испания, тук е и родена тя. На 12г. е вече, знае да чете и пише на български, говори много добре (не перфектно, но задоволително добре), но голяма мъка с българската литература😫. Посещава българско неделно училище и понякога им дават за домашни да четат. Не иска, не разбира и е като мъчение да трябва да прочете нещо, затова сядам с нея и четем, изяснявам, разказвам. Ужас, сама си чета. Иначе тя няма проблем с четенето, обича да чете и сама си купува книги, но с българската литература не знам как ще се справим.😆
5
На лафче / Книги, чиито сюжет се развива в сняг
« Последна публикация от Klemenza - Януари 09, 2021, 09:33:23 am »
„Призраци през зимата“ – Дан Симънс

Дан Симънс е явление в съвременната литература, не само заради различните жанрове, в които пише, а защото разказваните от него истории, независимо от сюжета си, държат много високо ниво! Изключение не прави и поредния ,,снежен‘‘ роман, който ви представяме – ,,Призраци през зимата‘‘. Оригиналният сюжет, изключително плашещ и с щипка ,,хорър ала Кинг‘‘, но поднесен по неповторим начин от Симънс, ще ни която накара да треперим силно и то не от ниските температури и падащия сняг, който се сипе в изобилие на страниците на романа.

Главен герой е едно от децата на Елм Хевън, които оцеляха през Лятото на страха – Дейл Стюарт. Симънс ще ни разкаже за поредната зловеща история на градчето Елм Хевън, в която след като проваля кариерата и брака си, доскоро уважаваният университетски професор и романист Дейл Стюарт се завръща в родния си край с надеждата да намери уединение. Но решението да се нанесе в отдавна запустяла фермерска къща в покрайнините на града – някогашен дом на негов приятел, загубил живота си в ужасен инцидент през лятото на 1960 г. – се оказва поредната грешка. Защото Дейл не е сам. Бил е последван в къщата от личните си демони, които сега усукват реалността в ужасяващи нови форми.

А подранилата зима тропа на вратата и носи със себе си още кошмари…

„Планините на безумието“ – Хауърд Филипс Лъвкрафт

Своеобразната ,,снежна‘‘ класация не може да мине без мястото, на което практически зимата е вечна – Антарктида. Но романтичната представа за снежинки, лед, пързалки, и какво ли още не, ще разбием с представянето на ТИТАНА в творчеството на бащата на ужаса – Планините на безумието. Космическият ужас в най-мащабния си вид,плод на гениално-болния мозък на Лъвкрафт, който ни кара да треперим от мащабните описания, на ледената пустощ на Антарктида, така и от преживяванията на една злополучна експедиция, изпратена на Ледения континент. Изследователите намират планински връх, извисяващ се по-високо от Хималаите, за тяхно нещастие обаче задълбочават в изследванията си и откриват нещо много древно, зло и неописуемо… Докато четем тази новела на Лъвкрафт, в нас остава едно предчувствие, че нещо голямо ни дебне и то не е в Космоса, а е тук. Ако имате кураж, прочетете ,,Планините на безумието‘‘! Снегът и ледът са навсякъде, но дали всичко е пусто, бяло и красиво и дали нещо не чака да ни сграбчи, скрито зад снежната пелена!

„Глад“ от Алма Катсу

„Глад“ е базиран на едно от най-мрачните и притеснителни събития в американската история: трагично завършилата заселническа експедиция, предвождана от братята Донър. Катсу слива фикция и реалност в зловещ танц; бавно и настойчиво рисува картина на ужас, отчаяние и страх.
Злото е невидимо – и всемогъщо.
Това е единственият начин да се намери обяснение за поредицата от злощастни събития, които спохождат кервана на заселниците. Оскъдните дажби, яростните вражди и мистериозната смърт на едно малко момче са докарали изолираните от света пътешественици до ръба на лудостта. И макар всички да мечтаят за онова, което ги очаква на Запад, сред тях започват да изникват отдавна забравени тайни, а противоречията помежду им ескалират до убийства и хаос. Сякаш няма спасение от трагедията… както и от усещането, че някой – или нещо – ги преследва на всяка крачка от пътя им. Дали е проклятие, предизвикано от красивата Тамсен Донър (според някои – вещица), неразумният избор на маршрут за експедицията през непознати земи, или просто лоша съдба – но деветдесетте мъже, жени и деца от експедицията на Донър се отправят на едно от най-смъртоносните и злокобни приключения в Дивия запад.

И когато заселниците от кервана започват да изчезват, за оцелелите остава въпросът дали в планините наистина не ги дебне нещо смъртоносно и гладно… и дали злото, което разцъфва сред тях, не е било посято много отдавна.

Романът умело съчетава историческите факти с легендите за свръхестественото в един тревожен и вълнуващ поглед към изменчивата човешка природа на ръба на оцеляването.

„Книга, която всява дълбоко безпокойство и не позволява да бъде оставена, преди да стигнете до последната страница… Не ви препоръчвам да я четете по тъмно.“

Стивън Кинг
6
На лафче / Re: В момента чета
« Последна публикация от Klemenza - Януари 04, 2021, 06:53:26 pm »
С голямо удоволствие се заемам с "Игрите на глада: Сойка-присмехулка"  8)
7
Ревюта / Ревю на „Нощна смяна“ от Стивън Кинг
« Последна публикация от Klemenza - Януари 03, 2021, 10:49:02 am »


Звъннах на един приятел, голям фен на Стивън Кинг, и го попитах: Какво да прочета от книгите на Краля?

Той знае какво не съм чел от неговото творчество и без да се замисля ми каза: "Нощна смяна"!

Прочетох книгата за два дни. Везните за това наклони и друг сборник - "Зъл мрак, угаснали звезди", с който се сблъсках по-рано. И в него разказите са на изключително високо ниво.

Преди да започна да чета "Нощна смяна" се порових в интернет и видях, че първото му издание излиза през 1978 г. Оказа се, че става дума за дебютния сборник на Стивън Кинг. Тези факти ме накараха да се замисля, че вътре са поместени много пресни неща от ранните идеи на Краля, които със сигурност ще ме накарат да потръпвам. И познах.

От многото разкази в него ми е трудно да кажа кой е най-добрият, защото абсолютно всички са на висота - много различни, но обединени от истинския ужас!

Като фен на романа "Сейлъмс Лот" ще посоча продължението му, което е поместено в сборника - "По едно за из път". Покъртително продължение на историята, която завършва в снежните преспи със захвърлена библия по момиче, което не оставя следи в снега...

Разказът "По перваза" е друг, който ми хареса. Толкова действителен, толкова плашещо реален... Мафиот, който разбира, че е станал рогоносец. Той предлага куфарче с пари на любовника на съпругата му, а и самата нея, но при едно условие - да обиколиш небостъргач, стъпвайки само по перваза му.

Другите разкази, които ми харесаха много са "Нощна смяна", "Вампирът", "Човекът, който обичаше цветята", екранизираният "Камионите" и не на последно място - "Дружество "Отказване с гаранция". Става дума за една компания, която помага на хората не просто да се откажат от тютюнопушенето, но и да треперят от страх само при мисълта за него.

Четох сборника през нощта. Не ми се спеше и можех да започна да чета друга книга след като го приключих, но не го направих. Исках прочетеното от "Нощна смяна" добре да попие в главата ми, за да го помня, колкото се може, по-дълго...

Оценка: 5,3 от 6
8
На лафче / Re: Топ 5 на книгите, които прочетох през 2020 г.
« Последна публикация от Bo - Декември 31, 2020, 02:29:13 am »
Наминавам и аз :)
Мисля, че ще обидя доста книги, на които дадох 5 звезди тази година, но щом ще сме само на топ 5...

1. Първото място е за две книги, които ме разтърсиха еднакво, и двете прочетох в края на годината.
Мазето от Благой Д. Георгиев и Сърца за изтръгване на Борис Виан.

Мазето. Толкова се гордея, че имаме книга за сериен убиец от български автор. Сюжетът е на нивото на Психо, Американски психар и Мълчанието на агнетата.

В Сърца за изтръгване няма положителни герои и случки. Всичко е долен извратен нихилизъм. Книгата е брутално, зашеметяващо съвременна, в сатирата и анализа си на консуматорското общество, привеждащо до обект на размяна, и предмети, и чувства, и живи същества (животни и хора), и растения, и етика и морал, и религия. А е писана през 60-те години на XX век. Много време ще ми е необходимо да се възстановя от тази книга, но я препоръчвам на всички, които обичат да се провокират сами себе си с четиво.

2. Отворени рани от Джилиан Флин. Това семейство поставя дисфукционалността на съвсем ново ниво. Има и сериал по HBO, който хвалят и ще "захапя" да гледам през 2021г. Книгата заедно с № 3 от този списък "изядох за рекордните 24 часа". Качествен трилър за странните отношения между дъщеря / дъщери и майка / майки....

3. Малки пожари навсякъде от Селест Инг Отново темата за майките и децата и тяхната дисфукционалност, продиктувана от средата на израстване и живот и извеждането на родителските принципи до фетиш чрез крайност. Брилянтна книга. И по нея има сериал, които също съм планувала да гледам през 2021.

4. Ефектът Луцифер от Филип Зимбардо Брилянтно изследване за злото, и как то не носи маската на Луцифер, а на обикновените хора, с етика и морал, поставени в ситуации, изискващи действие отвът нормата, за да се излезе от тях. И те кара да се запиташ, след известно себеотричане като читател, ти поставен в тези ситуации, би ли реагирал по същия начин? Книгата е публицистика и доста, доста дълга (около 800 страници) и тежка, с много исторически примери, но си заслужава.

5. Петто място е за 3 книги, защото еднакво ги харесвам, по различни причини и не мога да реша, коя да приоритизирам пред друдгите: Малък Живот / Агресията в семейството / Интитутът

Първо на Малък живот от Ханя Янагихара се реве. Много се реве. Книгата е скъсваща сърцето, и след това си сигурен, че никога няма да се изтезаваш да я повториш. Но и не съжаляваш, че си прочел тая тухла от 700 + страници.

Агресията в семейството на Огнян Димов е страхотна книга на български психолог с 20 години стаж в чужбина, завърнал се да практикува на собствена земя. Той разказва увлекателно за свои пациенти (запазвайки анонимността им), едновременно правейки анализ, но и без да ги лишава от човешкото им лице. Споделя и няколко случая с "неизлекувани" пациенти, което е доста интересно. Книгата си заслужава!

Интитутът на Стивън Кинг, идеално съчетава Стивън Кинг от 90-те с неговите извратени описания на човешките душевни уродливщини, и "чистия" му имидж от 2005 нататък (след повторния му ренесанс от успеха на 22/11/63 и Господин Мерцедес), когато старите фенове се сетиха, че а) копелето е още живо и б) все още може да пише и го бива, мамка му да те накара да настръхнеш без особени гадории, и набра стабилна база от нови фенове, повечето деца на първата вълна. Наследството трябва да се предаде! :) Институтът е съвършена книга, защото Кинг е брилянтен, когато пише за деца и от името на деца. Тук го доказва безапелационно. За феновете на Stranger Things (вдъхновени отчасти от творчеството на Кинг), и никога не хващали книга на Кинг, Институтът е стабилно начало.

Със съвсем малко (заради условието на топ 5) отпадна Носферату на Джо Хил. Талантът се предава по наследство, и някак Джо успява да награди унаследеното със свеж, собствен поглед върху трилър / ужаси жанра, въпреки тежкото бреме да си син на Краля на ужаса. Никога, никога, няма вече да гледам по същия начин на коледни песнички. Тръпки ме побиват от тоя роман, което в случая, е най-якия комплимент.

Мисля, че за всички споменати книги имам ревюта в едноименната секция на форума.
Йо-хо-хо-хо! Весело изкарване на НГ и ще се видим догодина за книжен лаф :)  :-*
9
На лафче / Re: Топ 5 на книгите, които прочетох през 2020 г.
« Последна публикация от The Crimson King - Декември 29, 2020, 07:57:36 pm »
Добра тема, в която ще се включа и аз.Ужасната година почти свърши и заради пандемията, прочетох доста повече книги отколкото предишните две-три години, което е едно от малкото положителни неща за мен. Не класирам книгите, а просто ще дам петте,които най-много ме впечатлиха.Поставил съм различни по жанр, които горещо препоръчвам да прочетете!
1.''Бьорнстад'' от Фредерик Бакман - Най-вече заради излизането на сериала по HBO, посегнах към книгата и тя надмина очакванията, превръщайки ме в почитател на Бакман.Следях излизането на книгите му на български в последните години, но поради една или друга причина, не бях чел нищо от него.''Бьорнстад'' е истински шедьовър и веднага след него, взех и продължението му ''Ние срещу всички'', което обаче не ми хареса толкова.Продължавам и през новата година, да чета усилено книгите на Бакман, а с две думи историята в тази книга, която е толкова правдопободно и истински написана, че направо могат да побият тръпки  - през призмата на история за отбора по хокей в едно малко градче се разказва за всичко лошо и добро в живота на човека - приятелство,любов, мечти,омраза,насилие и още, и още!
2.''Ако има кръв'' от Стивън Кинг - Не мога да не сложа в класацията книгата, която чаках най-много през тази година. Чичо Стив ни пренася в своя свят с четири новели, които са написани в неговия добър,стар стил преди катастрофата. Изключително интересни ми бяха  ,,Телефонът на господин Хариган'' и ,,Плъх'', а другите две също са на добро ниво. Ревюта няма да правя, има такива на форума и те също са с доста положително мнение за новелите. Уникален факт е,че Кинг е на върха вече близо 50 години и продължава да се радва на завидни успехи. За мен той е уникален разказвач и познавач на човешката душа, а това, съчетано с любимия ми хорър,мистерии и трилър, го прави любимия ми автор.Неслучайно чакам неговите книги, повече от подаръците за Коледа.През 2021 година, предстоят две нови...
3.''Как да бъдете като Уолт Дисни'' от Пат Уилямс - Напоследък чета много автобиографии. И тази година прочетох над 10 такива - на спортисти,музиканти,политици. Тази книга обаче е не само в топ 5 за тази година, а и в класацията за автобиография въобще.Аз съм едно от децата на 90-те и с ръка на сърцето мога  да кажа, че имах невероятно детство през това десетилетие! Едни от най-ярките ми спомени са свързани с нетърпението  всяка събота и неделя да седна пред телевизора и да се потопя в света на  Уолт Дисни – Патешки истории, Чип и Дейл, Гумените мечета и всички други герои все още ме карат да умирам от кеф, когато се сещам за тях. Книгата за Дисни е написана толкова увлекателно и освен истинското удолствие като голям негов фен  да науча повече подробности за създаването на студиото, любимите филми и парк, интересни истории за личния  живот и делото на Уолт Дисни, книгата ме насочи и към уроците, които историята на този невероятен човек дава.
4.''Рибарят'' от Джон Ланган - Истинско попадение на Сиела и в частност на Благой Иванов, когото поздравявам за подбора на книгите, които избира за издаване.Отличен хорър с елементи, напомнящи творчеството на Лъвкрафт -в книгата обаче многото диалози, които липсват при бащата на Ктхулу допълват отлично историята, Фаустовския избор, който на мен ми е любим, в която и книга да го има пренесен, както и историята, която се води и в миналото, и в съвремието по отличен начин, ме накара да прочета книгата буквално за часове! Историята за Der Fischer, изпълняващ човешките желания на твърде висока цена, разказана от един съдържател на крайпътно заведение на героите във втората част от книгата, е най-доброто хорър нещо, което съм чел тази година! Чудовището (какво е хорър историята без биг монстър) също си го бива - най- големия рибарски улов в цялата книжна история!
5.''Картър и Лъвкрафт'' 1 и 2 от Джонатан Л.Хауърд - История, която истински ме изненада и ми хареса ужасно много. И двете книги са достатъчно интересни, за да ги прочета една след друга за два дни. Митологията на Лъвкрафт пренесена в 21 век и историята, в която двама симпатяги - бивш детектив в отдел ,,Убийства'' и последната жива потомка на Х.Ф.Лъвкрафт управляват книжарница и между другото разследват убийства, реалността се изкривява, митовете за Ктхулу май са истина, няма как да не се хареса на читателя.

10
Книжна борса / Издирва се заглавие и автор на роман (помня само сюжета)
« Последна публикация от Bo - Декември 29, 2020, 09:38:11 am »
*Може и да е за раздела "Любовни романи", но го пускам тук за повече гледания и евентуално отговор.

Книжни братя и сестри,

В последните дни на 2020 (майната и да си ходи вече), чета прекрасната книга "Курс по творческо писане" на Йосип Новакович, която изтеглих от Читанка: https://chitanka.info/book/7369-kurs-po-tvorchesko-pisane (книгата е супер, препоръчвам ви я). Там, авторът дава примери за телефонния вид роман, което на мен ми прозвуча яко. Замислих се за еквивалента на този роман през XXI век-имейл романа и се сетих, че преди няколко години четох такъв. Спомням си сюжета, но нито автора, или заглавието. Google не ми даде отговори и реших да се обърна към форума с надежда, че някой ще се сети.

Сюжетът се върти около една семейна и отегчена жена, която преди ерата на Tinder завързва приятелство с мъж онлайн. С него започват да си пишат имейли все по-често, и да се опознават все повече. Накрая се оказва, че онлайн-тръпката е мъжът и, който осъзнал, че я губи, заради семейната рутина, в която двамата са потънали, скроил план как да си я върне. Целият роман беше написан под формата на имейли и беше забавен за четене.

Бих искала да го препрочета през 2021 година и да видя дали ще ми хареса отново.
Помагайте моля :))))
Пишете тук на лично или на мейла ми bssmmle@gmail.com
Благодаря предварително.
Страници: [1] 2 3 ... 10
SMF spam blocked by CleanTalk