nadvecher.bg

Топ 5 на книгите, които прочетох през 2020 г.

Топ 5 на книгите, които прочетох през 2020 г.
« -: Декември 28, 2020, 12:16:54 pm »
"Ужас" от Дан Симънс

И най-търсената от мен книга през годината. Тя е с изчерпан тираж, а на "втора ръка" се продава за около 70 лева. Това е достатъчно показателно за качеството на романа, по който има и сериал. Дори го изгледахме преди да прочетем книгата, но въпреки това можем да кажем, че влиза в нашия топ 10 евър.

За какво става дума? Тази страховита и мрачна сага се развива сред ледените простори на Арктика, където неописуем ужас дебне експедицията, предвождана от сър Джон Франклин. Исторически вярно е, че той и подчинените му смелчаци през 1845 г. търсят през Полярния кръг морски път, който да свързва Европа и Азия – легендарния Северозападен проход, но нито един от 128-те души не се завръща: до един изчезват безследно...

"Падение и спасение" от Весела Тотева

Съвсем случайно попадна в мен и реших да я прочета, тъй като става дума за действителната история на авторката. Това е личната изповед на Весела Тотева за живота ѝ, преминал през всички кръгове на Ада. Книга за надеждата и страданията на пристрастения към наркотиците човек, вдъхновила филма на Яна Титова „Доза щастие“. Книгата се чете на един дъх и меко казано си заслужава. Познавам бивши наркомани, които вече са "чисти" и тази книга ми помогна да видя през какво са минали.

"Неизживени спомени" от Стивън Кинг

Страхотна книга! Историята е за отварянето на нов магазин в малко градче, където и дъждът е събитие. Със съблазнителна красота, която кара хората да се вълнуват и да искат да влязат в него още преди да се знае какво всъщност се продава в него. В крайна сметка става дума за антикварен магазин, в който за всеки има по нещо. Предмети за хора с неизживени спомени. Толкова увлекателна и също толкова плашеща.

"Игрите на глада" от Сюзън Колинс

Слагам всички книги под един знаменател, защото поредицата е изключително силна антиутопия. В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте ѝ окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет за ежегодните Игри на глада - риалити шоу, предавано на живо по телевизията. Победата означава богатство и слава. Загубата означава сигурна смърт.
Тази година излезе и четвърта книга от поредицата, която е явява предистория и е на същото изключително високо ниво. Просто не мога да повярвам колко дълго отлагах тази поредица...

"Лидерът" от сър Алекс Фъргюсън

Сър Алекс Фъргюсън е най-успешният футболен треньор в историята. Той поема "Манчестър Юнайтед" през 80-те, когато клубът се лута във втората половина на класирането, но шотландецът съумява за няколко години да го превърне в клуб номер едно в света. Тази книга не е автобиография. „Лидерът” е изградена около ключовите умения, които мениджърът цени най-много – дисциплината, контролът, отборната игра и мотивацията. Също така обаче са засегнати други, които на пръв поглед не изпъкват, но са важни за успеха – делегирането, анализът на информацията и справянето с провалите.

„Лидерът” е мъдра, забавна и честна книга. Отделните истории в нея неизбежно са свързани с футбола, но изводите от тях са общовалидни, независимо дали градиш бизнес, преподаваш в клас, работиш в екип… Тази проникновена книга ще ти помогне да станеш по-добър лидер, защото е преди всичко човешка и изградена върху човешките отношения. Прочетох я два пъти!
"Защото не съм, ако не мога..."

Re: Топ 5 на книгите, които прочетох през 2020 г.
« Отговор #1 -: Декември 29, 2020, 07:57:36 pm »
Добра тема, в която ще се включа и аз.Ужасната година почти свърши и заради пандемията, прочетох доста повече книги отколкото предишните две-три години, което е едно от малкото положителни неща за мен. Не класирам книгите, а просто ще дам петте,които най-много ме впечатлиха.Поставил съм различни по жанр, които горещо препоръчвам да прочетете!
1.''Бьорнстад'' от Фредерик Бакман - Най-вече заради излизането на сериала по HBO, посегнах към книгата и тя надмина очакванията, превръщайки ме в почитател на Бакман.Следях излизането на книгите му на български в последните години, но поради една или друга причина, не бях чел нищо от него.''Бьорнстад'' е истински шедьовър и веднага след него, взех и продължението му ''Ние срещу всички'', което обаче не ми хареса толкова.Продължавам и през новата година, да чета усилено книгите на Бакман, а с две думи историята в тази книга, която е толкова правдопободно и истински написана, че направо могат да побият тръпки  - през призмата на история за отбора по хокей в едно малко градче се разказва за всичко лошо и добро в живота на човека - приятелство,любов, мечти,омраза,насилие и още, и още!
2.''Ако има кръв'' от Стивън Кинг - Не мога да не сложа в класацията книгата, която чаках най-много през тази година. Чичо Стив ни пренася в своя свят с четири новели, които са написани в неговия добър,стар стил преди катастрофата. Изключително интересни ми бяха  ,,Телефонът на господин Хариган'' и ,,Плъх'', а другите две също са на добро ниво. Ревюта няма да правя, има такива на форума и те също са с доста положително мнение за новелите. Уникален факт е,че Кинг е на върха вече близо 50 години и продължава да се радва на завидни успехи. За мен той е уникален разказвач и познавач на човешката душа, а това, съчетано с любимия ми хорър,мистерии и трилър, го прави любимия ми автор.Неслучайно чакам неговите книги, повече от подаръците за Коледа.През 2021 година, предстоят две нови...
3.''Как да бъдете като Уолт Дисни'' от Пат Уилямс - Напоследък чета много автобиографии. И тази година прочетох над 10 такива - на спортисти,музиканти,политици. Тази книга обаче е не само в топ 5 за тази година, а и в класацията за автобиография въобще.Аз съм едно от децата на 90-те и с ръка на сърцето мога  да кажа, че имах невероятно детство през това десетилетие! Едни от най-ярките ми спомени са свързани с нетърпението  всяка събота и неделя да седна пред телевизора и да се потопя в света на  Уолт Дисни – Патешки истории, Чип и Дейл, Гумените мечета и всички други герои все още ме карат да умирам от кеф, когато се сещам за тях. Книгата за Дисни е написана толкова увлекателно и освен истинското удолствие като голям негов фен  да науча повече подробности за създаването на студиото, любимите филми и парк, интересни истории за личния  живот и делото на Уолт Дисни, книгата ме насочи и към уроците, които историята на този невероятен човек дава.
4.''Рибарят'' от Джон Ланган - Истинско попадение на Сиела и в частност на Благой Иванов, когото поздравявам за подбора на книгите, които избира за издаване.Отличен хорър с елементи, напомнящи творчеството на Лъвкрафт -в книгата обаче многото диалози, които липсват при бащата на Ктхулу допълват отлично историята, Фаустовския избор, който на мен ми е любим, в която и книга да го има пренесен, както и историята, която се води и в миналото, и в съвремието по отличен начин, ме накара да прочета книгата буквално за часове! Историята за Der Fischer, изпълняващ човешките желания на твърде висока цена, разказана от един съдържател на крайпътно заведение на героите във втората част от книгата, е най-доброто хорър нещо, което съм чел тази година! Чудовището (какво е хорър историята без биг монстър) също си го бива - най- големия рибарски улов в цялата книжна история!
5.''Картър и Лъвкрафт'' 1 и 2 от Джонатан Л.Хауърд - История, която истински ме изненада и ми хареса ужасно много. И двете книги са достатъчно интересни, за да ги прочета една след друга за два дни. Митологията на Лъвкрафт пренесена в 21 век и историята, в която двама симпатяги - бивш детектив в отдел ,,Убийства'' и последната жива потомка на Х.Ф.Лъвкрафт управляват книжарница и между другото разследват убийства, реалността се изкривява, митовете за Ктхулу май са истина, няма как да не се хареса на читателя.


Bo

  • ****
  • 367
  • Сериен Читател и Автор
    • Профил
Re: Топ 5 на книгите, които прочетох през 2020 г.
« Отговор #2 -: Декември 31, 2020, 02:29:13 am »
Наминавам и аз :)
Мисля, че ще обидя доста книги, на които дадох 5 звезди тази година, но щом ще сме само на топ 5...

1. Първото място е за две книги, които ме разтърсиха еднакво, и двете прочетох в края на годината.
Мазето от Благой Д. Георгиев и Сърца за изтръгване на Борис Виан.

Мазето. Толкова се гордея, че имаме книга за сериен убиец от български автор. Сюжетът е на нивото на Психо, Американски психар и Мълчанието на агнетата.

В Сърца за изтръгване няма положителни герои и случки. Всичко е долен извратен нихилизъм. Книгата е брутално, зашеметяващо съвременна, в сатирата и анализа си на консуматорското общество, привеждащо до обект на размяна, и предмети, и чувства, и живи същества (животни и хора), и растения, и етика и морал, и религия. А е писана през 60-те години на XX век. Много време ще ми е необходимо да се възстановя от тази книга, но я препоръчвам на всички, които обичат да се провокират сами себе си с четиво.

2. Отворени рани от Джилиан Флин. Това семейство поставя дисфукционалността на съвсем ново ниво. Има и сериал по HBO, който хвалят и ще "захапя" да гледам през 2021г. Книгата заедно с № 3 от този списък "изядох за рекордните 24 часа". Качествен трилър за странните отношения между дъщеря / дъщери и майка / майки....

3. Малки пожари навсякъде от Селест Инг Отново темата за майките и децата и тяхната дисфукционалност, продиктувана от средата на израстване и живот и извеждането на родителските принципи до фетиш чрез крайност. Брилянтна книга. И по нея има сериал, които също съм планувала да гледам през 2021.

4. Ефектът Луцифер от Филип Зимбардо Брилянтно изследване за злото, и как то не носи маската на Луцифер, а на обикновените хора, с етика и морал, поставени в ситуации, изискващи действие отвът нормата, за да се излезе от тях. И те кара да се запиташ, след известно себеотричане като читател, ти поставен в тези ситуации, би ли реагирал по същия начин? Книгата е публицистика и доста, доста дълга (около 800 страници) и тежка, с много исторически примери, но си заслужава.

5. Петто място е за 3 книги, защото еднакво ги харесвам, по различни причини и не мога да реша, коя да приоритизирам пред друдгите: Малък Живот / Агресията в семейството / Интитутът

Първо на Малък живот от Ханя Янагихара се реве. Много се реве. Книгата е скъсваща сърцето, и след това си сигурен, че никога няма да се изтезаваш да я повториш. Но и не съжаляваш, че си прочел тая тухла от 700 + страници.

Агресията в семейството на Огнян Димов е страхотна книга на български психолог с 20 години стаж в чужбина, завърнал се да практикува на собствена земя. Той разказва увлекателно за свои пациенти (запазвайки анонимността им), едновременно правейки анализ, но и без да ги лишава от човешкото им лице. Споделя и няколко случая с "неизлекувани" пациенти, което е доста интересно. Книгата си заслужава!

Интитутът на Стивън Кинг, идеално съчетава Стивън Кинг от 90-те с неговите извратени описания на човешките душевни уродливщини, и "чистия" му имидж от 2005 нататък (след повторния му ренесанс от успеха на 22/11/63 и Господин Мерцедес), когато старите фенове се сетиха, че а) копелето е още живо и б) все още може да пише и го бива, мамка му да те накара да настръхнеш без особени гадории, и набра стабилна база от нови фенове, повечето деца на първата вълна. Наследството трябва да се предаде! :) Институтът е съвършена книга, защото Кинг е брилянтен, когато пише за деца и от името на деца. Тук го доказва безапелационно. За феновете на Stranger Things (вдъхновени отчасти от творчеството на Кинг), и никога не хващали книга на Кинг, Институтът е стабилно начало.

Със съвсем малко (заради условието на топ 5) отпадна Носферату на Джо Хил. Талантът се предава по наследство, и някак Джо успява да награди унаследеното със свеж, собствен поглед върху трилър / ужаси жанра, въпреки тежкото бреме да си син на Краля на ужаса. Никога, никога, няма вече да гледам по същия начин на коледни песнички. Тръпки ме побиват от тоя роман, което в случая, е най-якия комплимент.

Мисля, че за всички споменати книги имам ревюта в едноименната секция на форума.
Йо-хо-хо-хо! Весело изкарване на НГ и ще се видим догодина за книжен лаф :)  :-*
Сериен Читател. Автор на разкази.

Re: Топ 5 на книгите, които прочетох през 2020 г.
« Отговор #3 -: Февруари 17, 2021, 01:55:38 am »
Да си призная, мързи ме да пиша сега ревюта, та само ще си изредя моят топ 5 за 2020 година. С условието, че ме впечатлиха доста повече книги през тези дванадесет месеца.  :P

1. "Замъкът на шапкаря"- Кронин

2. "Мартин Идън"- Джек Лондон

3. "Институтът"- Кинг  :-*

4. "Славея"- Кристин Хана

5. "Малък живот"- Янагихара

 

SMF spam blocked by CleanTalk