„Снежни“ разкази и романи (Част 2)

Снегът отново е тук и е време за втората част на тематичната ни поредица – книги и/или разкази, чието действие се развива през зимата. Ако случайно си пропуснал нашата първа статия, наваксай ТУК. Предизвикваме те да прочетеш следните заглавия в нашия втори манш на снежни четива:

„По едно за из път“ от Стивън Кинг

Като бонус в нашата своеобразна ,,снежна класация‘‘ място намира и любимия ни разказ на Краля на ужаса. Зимата в Мейн е ужасна, а още по-ужасно е да живееш в близост до Сейлъмс Лот, изгорял до основи преди две години. Въпреки това хората, навъртащи се около градчето често изчезват безследно и затова живеещите в околните населени места са взели мерки – всички носят със себе си библии, папски печати и други интересни вещи! Защо ли?

Историята  ни запознава с  двама приятели, които се крият от зимната ярост в бар, край пътя, но решават да помогнат на един баща и съпруг да открие във вихрушката закъсалата си кола, в която са жена му и малката му дъщеричка. Историята може да е тривиална ако се развива във всеки друг американски град, но не и в Сейлъмс Лот.

Затова, в бурната снежна нощ, те съветваме да стоиш у дома си на топло, но ако все пак някога ти се наложи да пътуваш през Южен Мейн, в никакъв случай не се отбивай по пътя за Джерусалемс Лот. Особено след смрачаване. Там дебне едно момиченце. Мислим, че все още очаква да бъде целуната за лека нощ.

„Снежния човек“ от Ю Несбьо

Книгата бе сред най-популярните у нас преди 3-4 години, но все пак има вероятност да не си се сблъсквал с нея. Ако не си, сега е моментът! За какво се разправя? Антигероят Хари Хуле, полицейски инспектор, се завръща в смразяващ трилър, който ще го приближи до ръба на лудостта.

Осло през ноември. Паднал е първият сняг. Момче на име Юнас се събужда през нощта и открива, че майка му я няма. Поглежда през прозореца и вижда на студената лунна светлина снежния човек, който по-рано същата вечер се е появил необяснимо в двора им. А около врата на снежния човек е увит розовият шал, който детето е подарило на майка си за Коледа.

Хуле прозира връзка между заплашително писмо до него и изчезването на майката на Юнас, вероятно и на още дузина жени, потънали в неизвестност все по първи сняг. Със задълбочаването на разследването усещането му, че е пионка в ужасяваща игра, става все по-осезаемо, а убиецът създава и постоянно променя правилата.

Свиреп, напрегнат, с брилянтно развити образи и просмукана от злокоба атмосфера, „Снежния човек” е наелектризираща творба от един от най-добрите криминални автори на нашето време.

„Ужас“ на Дан Симънс

Роман, който е сред най-добрите в нашия Топ 10. За това, колко е добър говори и фактът, че книгата е с изчерпан тираж месеци след като се появи на българския пазар. Какъв е сюжетът?

Неописуем ужас дебне експедицията, предвождана от сър Джон Франклин из ледените пустини на Арктика. Според историческите данни пез 1845 г. той и подчинените му смелчаци се отправят из смразяващите простори на Полярния кръг в търсене на легендарния Северозападен проход – морски път, съединяващ Атлантическия и Тихия океан… Ала нито един от 128-те души не се завръща.

Странното им изчезване остава загадка и до днес, но сега мистерията е разплетена от въображението на Дан Симънс – чудовищният му таланат, доказан с мащабни творби като Хиперион, Олимп и Лешояди, изплита неустоима комбинация от исторически факти и жанрова фантазия сред безкрайните ледове на една от най-негостоприемните за човека територии на планетата.

Виж още

Книги, които да прочетеш по време на локдауна

България ще бъде в пълен локдаун от 22 март до 31 март. Сигурни сме, че …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *