Мартин Карбовски пред nadvecher.bg: Книгата живее повече от човека

Мартин Карбовски няма нужда от представяне. Всички го познават от малкия екран, а ние, по чиста случайност, го знаем и като писател. Преди 15 години попаднахме на една негова стихосбирка, която е като предаванията му – емоционални, откровени и без грам пудра по тях. Тогава ни спечели и като читатели. Именно заради това решихме той да бъде първият човек, когото да интервюираме. Освен това, сега Мартин преиздава една от своите книги. Става въпрос за „Черните пътища на Европа“. Ето и подробностите:

Мартине, здравей! Благодарим ти, че се съгласи да си първият човек, който дава интервю за нашия нов сайт. За нас това означава много, защото те харесваме, но да караме по същество: Защо реши да преиздадеш „Черните пътища на Европа“ точно сега?

Защото след десет години тя се оказа нова. Пак никой не пътува, пак всички бягат, пак застой. Изживявам втори тоталитарен период в живота си. УжасЕн съм от това. Книгата е опит да не мълчиш. Да не се съгласяваш. И в тая книга е посочен всичкия проблем на българина – че не е пътешественик. Той е беглец. Това е.

Стартира турне, в което твои поЧИТАТЕЛИ имаха възможност да се срещнат с теб, да ти задават въпроси. Какво те питаха и какво разбра от тези срещи, от какво се вълнуват хората?

Хората се вълнуват от политика. Аз не съм убедителен, когато става дума за политика. Заедно обаче сме убедителни в задаването на въпроси, оставени от политиците без отговори. Още едно бягство. Никой не трябва да се съгласява въпросите да се оставят без отговор. Липсата на отговор е политическа лъжа.

Преди време спомена, в твое интервю, че не ти се пише вече. Това, че пускаш преработено издание на твоя книга, означава ли, че скоро можем да държим ново заглавие от теб?

Пише ми се. Но от това не се живее, нека не се заблуждаваме. Но и нека да се опитаме да пишем. Щото книгата живее повече от човека. Ако си истински егоист – ще пишеш. Пишете и вие.

За поезията говори ли ти се? Как намираш муза за нея? Обикновено поезията е за любов, но твоята е някак … различна и голям хит в социалните мрежи, не знам дали знаеш.

Не знам такова нещо. Социалните мрежи са кошмар. Поезията е мечта. Ако искате поезия, четете и живейте с поети. Социалните мрежи изкривяват автора. Всеки, публикувал нещо чуждо става сякаш автор на чуждото. Изчезва възхищението и интимността от поезията, остава шибаната публичност. Четете и срещайте поети. За да се затвори кръгът. И се пазете от поетите. Те са ужасни хора.

В посвещение, в една от книгите пишеш: „На сина ми. Да му се случат хубави и смели неща. Което е трудно“. Осем години по-късно от излизането на тази книга, все още ли е така? Хубавите и смели неща трудно ли ни се случват?

Всичко хубаво е смелост. Винаги хубавите неша ще се случват трудно. На вас ви обещават друго, но ви лъжат. Много ви лъжат.

Коя беше любимата книга на детето Мартин Карбовски?

Любимата книга на детето, което бях аз, е ужасяващата и очарователна “Сърца за изтръгване” на Борис Виан. Страшна книга, беше ме страх. Прочетете и ще разберете много неща за себе си и малко за мен. Успех със сърцата на Виан пожелавам.

Авторите, които препоръчва Мартин Карбовски:

Любен Дилов баща
Жан Пол Сартр
Борис Априлов
Джек Лондон
Леонид Андреев
Даниил Хармс

  • Може да поръчате книгата „Черните пътища на Европа“ от Мартин Карбовски на телефон: 02 402 68 62

Виж още

Д-р Милен Врабевски пред nadvecher.bg: Ефективната полезност и духовна извисеност осигуряват най-силния имунитет

Д-р Милен Врабевски е български бизнесмен, филантроп и меценат. Учредител и председател на Фондация „Българска …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *