Ревю на „NOS4A2“ от Джо Хил

Готиното е, че твори в жанра на баща си – хоръра като на български вече има излезли част от написаните от него книги – ,,Кутия с форма на сърце“, ,,Рога“, ,,Пожарникарят“ и NOS4A2. Чел съм всичко излязло, но тук ще напиша няколко думи за книгата, която най-много ми хареса, а именно последната от изброените по-горе.Преди да започна, искам да поздравя издателство Ибис за издаването й, и да кажа, че чакам с голямо нетърпение тази година да излезе сборник с разкази от Джо, издаден от тях.

Историята в NOS4A2 ни запознава с малката Вик, която карайки своя велосипед и преминавайки през един покрит мост, успява да премине преградата на реалността, a чрез тази си дарба може да открива загубени вещи, да разкрива тайни и да се озовава на далечни места. Тези й приключения обаче стават достояние на Чарли Манкс – един ,,вампирясал“ съвременен Дядо Коледа , който вместо да дава подаръци на децата, ги води в едно фантастично измерение, наречено Коледната земя. Не използва обаче традиционната шейна, теглена от елени, така типична за Добрия старец, а прави своите обиколки из Америка и фантастичните измерения с ,,Ролс Ройс Призрак“ от 1938 година. С него отвлича децата и след срещата с Чарли и посещението на Коледната земя, те се превръщат в чудовища, които всеки ден могат да празнуват (ХОРЪР) Коледа. Вик обаче не се дава на Манкс, повежда битка с него и е единственото дете, което успява да избяга от лапите му. Сблъсъкът в детството с Чарли обаче й нанася огромни психически трамви, които тя се мъчи да забрави. До момента, в който синът й е отвлечен от Чарли Манкс…. Тогава битката започва отново.

По мое скромно мнение, романът е отлична мистерия с хорър привкус, интересен злодей и пълнокръвни образи и история. Книгата се чете леко и просто не искаш да свършва. Явно наистина крушата не пада по далече от дървото и се надявам Джо Хил да продължава в същия дух.

Оценка - 8.2

8.2

User Rating: Be the first one !

Виж още

Ревю на „Проектът „Аве Мария“ от Анди Уеър

Започвам с това, че „Проектът „Аве Мария“ е първата книга, която прочетох на Анди Уеър …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *