Петте книги, които Бил Гейтс препоръча да прочетем по време на локдауна (ВИДЕО)

Шегите по адрес на Бил Гейтс в последно време са свързани с ваксините срещу COVID-19, които се задават на хоризонта. И докато някои вярват, че това е удачен вариант да бъдем чипирани от американския милиардер и самият той стои зад пандемията, собственикът на „Майкрософт“ използва своя канал в YouTube, за да препоръча добра литература.

Бизнесменът отдавна обяви, че настаналите времена са отлична възможност да се отдадем на четене, а книгата е най-доброто хоби. Сега, в навечерието на коледните и новогодишни празници, той препоръча пет заглавия, успели да го впечатлят.

„2020 беше наистина ужасяваща година – написа Гейтс. – За празниците си съставих списък с пет заглавия, които ми харесаха – някои защото ми помогнаха да навляза по-задълбочено в труден казус, други, защото предложиха промяна в темпото.“

За съжаление част от въпросните книги все още не са преведени на българския пазар, но се надяваме и това да се случи. А вие купувате ли си книги, препоръчани от известни личности?

The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness от Мишел Алекзандър

„Книгата на Алекзандър от 2010 година дава проникновен поглед към това как съдебната система несправдливо атакува цветнокожи общности и особено тези на афроамериканците. За 10-годишнината от излизането имаше специално издание, публикувано преди скандала „Black Lives Mather“ за убиството на Джон Флойд.

The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz от Ерик Ларсън

По думите на Гейтс това е бестселърът на 2020 година. Чудесна работа на Ларсън с неговата историческа книга, с която дава на читателите ясен поглед към това какъв е бил животът на средностатистическия гражданин в този ужасен период. В същото време успява и да представи някои от лидерите на Великобритания, включително Чърчил и близките му съветници.

Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World от Дейвид Епстийн

В тази възхитителна книга Епстийн твърди, че въпреки че изглежда, че светът изисква от нас все по-тясна специализация, всъщност се нуждаем от хора с широки интереси, които трупат разнообразен опит и възприемат различни гледни точки.“ Филантропът смята още, че идеите на Епстийн обясняват донякъде успеха на Microsoft, „защото ние наемахме хора с широки познания в тяхната област, но и с богата обща култура.“

„Гордиевски. Шпионин и предател“ от Бен Макинтайър

„Гордиевски. Шпионин и предател“ разкрива в детайли надпреварата между британското, съветското и американското разузнаване в разгара на Студената война и потапя читателите в битката за световна власт и ресурси.

„Също толкова вълнуваща, колкото някои от любимите ми шпионски романи“, обосновава Гейтс своя избор.

Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine от Биджал П. Триведи

Тази книга има по-лична връзка. Гейтс признава, че е инвестирал 20 млн. долара в изследователски проект за подпомагане на разработването на лекарства за борба с муковисцидозата през 1999 г. по настояване на колега от Microsoft, чиито две деца са имали това белодробно заболяване. Детайлизирайки научните пробиви, авторът Биджал П. Триведи „ви води на обиколка през възходите и паденията на процеса на откриване“, пише Гейтс. 

Виж още

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг

Писмо на Стайнбек за любовта ще бъде предложено на търг Трогателно писмо на писателя Джон …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *