Ревю на „Четирите цвята на магията“ от В. Е. Шуаб

Започнах книгата с големи резерви, не само защото сюжетът на книгата не ме грабна кой знае колко. Рядко започвам книга, когато нейното „гръбче“ не ме привлече, но този път реших да направя изключение.

А какво пише там:

„Четирите цвята на магията“ е първата част от нашумялата трилогия на В. Е. Шуаб за Кел – магьосникът, пътуващ през световете, и за Делайла Бард – крадлата с душа на пират.

Магията, жива и непокорна, има четири цвята: В процъфтяващия Червен Лондон тя е в равновесие с живота. В гладуващия Бял Лондон е подчинена, бореща се и враждебна. Обикновеният Сив Лондон отдавна я е забравил. А в изгубения Черен Лондон магията е унищожила живота изобщо.

Кел е един от последните антари, магьосници с рядката и желана способност да пътешестват из паралелните светове. Кел води двойствен живот – служи като посланик на кралете, но и пренася контрабандно предмети през порталите. Докато един ден не получава странен черен камък като заплащане за незаконните си услуги. Когато осъзнава, че у него е попаднал опасен магически артефакт, вече е твърде късно.

Кел трябва да спаси световете от заплахата, която сам е донесъл, а съдбата го сблъсква с Делайла Бард – духовита джебчийка от Сивия Лондон, копнееща за приключения и за свой собствен пиратски кораб. Пред тях обаче се е изправил враг без ясни очертания, магия, черна и гъста като смола…“.

От анотацията става ясно, че двамата главни герои са именно Кел и Делайла „Лайла“ Бард. Кел е част от кралското семейство на Червения Лондон, в който живее. Рай, престолонаследник принц, го смята за свой брат, а кралят и кралицата гледат на Кел като на свой втори син. Заради своята дарба, главният герой в романа на В. Е. Шуаб е ползван за кралски посланик, който пренася съобщения между световете. Както стана ясно в описанието, той пренася и контрабанда, въпреки че това е забранено. Защо ли? Защото само един антари може да преминава от един свят в друг, а обикновените хора желаят да имат талисмани-предмети от местата, които никога няма да могат да видят.

„Магията извайва световете.
Придава им форми.
Те имат фиксирани точки.
В повечето случаи тези точки са места.
Но понякога, макар и рядко,
се оказват хора.“

Така в ръцете на Кел попада опасен магически предмет от Черния Лондон, в който никой не е стъпвал от години. Става въпрос за камък, който може да бъде прекалено опасен, ако попадне в ръцете на жадуващи за власт магьосници. А такива в последствие се разбира, че има. И дори камъкът не е един, а е парче от втори такъв. Ако се обединят двата, могъществото ще бъде гарантирано!

Кел и Лайла се срещат случайно в Сивия Лондон, като дори се впускат в битка за едната част на камъка. В последствие обаче двамата се превръщат в добър екип, който трябва да премине през всички паралелни светове, за да стигнат до Черния Лондон. Пътят им е осеян с множество очаквани и неочаквани опасности.

Те ще направят всичко, за да върнат камъка в неговата цялост в Черния Лондон, но садистичните владетели на Белия Лондон – близнаците Астрид и Атос Дейн искат това, което Кел и Лайла имат намерение да заличат – възможността за магическа власт и абсолютно величие. В решаващата битка се включва и Холанд, вторият съществуващ антари, който служи на Астрид и Дейн.

Интересно и бързо развитие на действието, което води до скоростно прочитане на първата част от трилогията. Интересен свят и герои, които грабват без никакви претенции. Силно се надяваме „Четирите цвята на магията“ да е трейлър на останалите две части от поредицата. Скоро идва и техният ред!

Оценка: - 7.1

7.1

User Rating: 4.46 ( 1 votes)

Виж още

Ревю на разказите „Гризли“ на Деян Енев

Късите разкази на Деян Енев са съкровищници с истории. Писателят, който притежава страхотен и изчистен …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *