Ревю на „Проектът „Аве Мария“ от Анди Уеър

Започвам с това, че „Проектът „Аве Мария“ е първата книга, която прочетох на Анди Уеър и след нея си обещавам, че няма да е последната. Наистина, наистина, наистина!

За какво става дума? Бивш учен, настоящ учител, който по стечение на обстоятелствата се превръща в самотен астронавт. Неговата мисия е ясна – да спаси Земята от катастрофа. Изпратен на мисия с еднопосочен билет, главният герой Рейланд Грейс се събужда от кома в космически кораб в компанията на два трупа – неговият екипаж. С лекота авторът Анди Уеър преплита настоящето и миналото на Грейс от първата до последната страница. Заради прекараната кома, учителят има нужда да си подреди мислите и да си спомни какво трябва да прави, за да спаси Земята. В началото на романа той дори не помни собственото си име, а камо ли природата на своята задача или как да я изпълни.

Грейс ще се опита да се справи сам, но съдбата му изпраща неочакван съюзник, с когото шансът за успех се накланя в тяхна полза. Мисията обаче става двойна, тъй като в последствие ще се наложи спасяването на още една планета, на която има живот.

История, написана на достъпен научен език, в която има остроумен хумор, ирония и доста сарказъм. А, да, и водка. Водка, водка, водка!

Отличен Sci-Fi, който те държи в напрежение до самия край, а след него ще искаш още от Анди Уеър.

„Отчасти научна мистерия, отчасти зашеметяващо междузвездно пътешествие, „Проектът „Аве Мария“ е разказ за открития, теории и оцеляване, който си съперничи с „Марсианецът“ – и същевременно ни отвежда на места, които не сме и сънували“, пише пък в анотацията на книгата.

Оценка: - 7.6

7.6

User Rating: 5 ( 1 votes)

Виж още

Ревю на разказите „Гризли“ на Деян Енев

Късите разкази на Деян Енев са съкровищници с истории. Писателят, който притежава страхотен и изчистен …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *