„Среднощната библиотека“ – книга на годината, победила и Бакман

Приложението GoodReads отдавна задмина функцията си на app, чиято цел е да отброяваме прочетените книги и да виждаме какво четиво захващат нашите приятели. Всяка година сайтът връчва награди в различните жанрове за най-добра книга на годината. И тази не прави изключение въпреки форсмажорните обстоятелства. А най-любопитно бе в категорията „художествена литература. Там №1 стана „Среднощната библиотека“ на Мат Хейг. Спечели със 72 828 гласа. Но и със само пет пред един от конкурентите „Тревожните хора“ на Фредрик Бакман.

Е, това бе напълно достатъчно, за да ни грабне интереса. Едва узнали за приза, се втурнахме към книжарницата, за да видим какво пък толкова й харесват на четивото на Хейг. Купихме я. Вече лежи гордо на ланицата, чакаща своя ред. Скоро ще е, ръцете ни сърбят да надзърнем между кориците, за да се потопим в един изцяло нов и различен свят. Но какво гласи резюмето на книгата?

Някъде там далече отвъд ръба на вселената има библиотека, която съдържа безброй книги, всяка от тях – история на друга реалност. Една разказва историята на живота ви какъвто е, заедно с друга книга за другия живот, който сте можели да живеете, ако бяхте направили различен избор в някакъв друг етап. Макар всички да се чудим какъв е можел да бъде животът ни, какво бихте направили, ако имахте шанса да попаднете в библиотеката и лично да разберете? Дали някой от онези животи наистина би бил по-добър?

В пленителния нов роман на Мат Хейг Нора Сийд се оказва изправена пред това решение. Изправена пред възможността да замени живота си за нов, да прави друга кариера, да отмени старите „скъсвания”, да осъществи мечтата си да стане специалист по ледниците; тя трябва да се разрови в душата си, докато пътува из Среднощната библиотека, за да реши какво е истински удовлетворяващо в живота и преди всичко кое е това, заради което се заслужава този живот да се живее.

Виж още

Премиерата на „Неделният продавач на книги“ от Даниел Вълчев – хрониката на един предизвестен успех

Дебютният роман на най-добрия съвременен юрист сред писателите – Даниел Вълчев, (все още) по-познат като …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *