Топ 5 на книгите, които прочетох през 2020 г.

Това са петте книги, които ме впечатлиха най-много от прочетените от мен през 2020 година. Опитах се да са разнообразни и да акцентирам върху най-важните елементи от сюжета им. Едно е сигурно – горещо ги препоръчвам и ако не сте ги прочели, давайте! Няма да сбъркате 🙂

„Ужас“ от Дан Симънс

И най-търсената от мен книга през годината. Тя е с изчерпан тираж, а на „втора ръка“ се продава за около 70 лева. Това е достатъчно показателно за качеството на романа, по който има и сериал. Дори го изгледахме преди да прочетем книгата, но въпреки това можем да кажем, че влиза в нашия топ 10 евър.

За какво става дума? Тази страховита и мрачна сага се развива сред ледените простори на Арктика, където неописуем ужас дебне експедицията, предвождана от сър Джон Франклин. Исторически вярно е, че той и подчинените му смелчаци през 1845 г. търсят през Полярния кръг морски път, който да свързва Европа и Азия – легендарния Северозападен проход, но нито един от 128-те души не се завръща: до един изчезват безследно…

„Падение и спасение“ от Весела Тотева

Съвсем случайно попадна в мен и реших да я прочета, тъй като става дума за действителната история на авторката. Това е личната изповед на Весела Тотева за живота ѝ, преминал през всички кръгове на Ада. Книга за надеждата и страданията на пристрастения към наркотиците човек, вдъхновила филма на Яна Титова „Доза щастие“. Книгата се чете на един дъх и меко казано си заслужава. Познавам бивши наркомани, които вече са „чисти“ и тази книга ми помогна да видя през какво са минали.

„Неизживени спомени“ от Стивън Кинг

Страхотна книга! Историята е за отварянето на нов магазин в малко градче, където и дъждът е събитие. Със съблазнителна красота, която кара хората да се вълнуват и да искат да влязат в него още преди да се знае какво всъщност се продава в него. В крайна сметка става дума за антикварен магазин, в който за всеки има по нещо. Предмети за хора с неизживени спомени. Толкова увлекателна и също толкова плашеща.

„Игрите на глада“ от Сюзън Колинс

Слагам всички книги под един знаменател, защото поредицата е изключително силна антиутопия. В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте ѝ окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет за ежегодните Игри на глада – реалити шоу, предавано на живо по телевизията. Победата означава богатство и слава. Загубата означава сигурна смърт.

Тази година излезе и четвърта книга от поредицата, която е явява предистория и е на същото изключително високо ниво. Просто не мога да повярвам колко дълго отлагах тази поредица…

„Лидерът“ от сър Алекс Фъргюсън

Сър Алекс Фъргюсън е най-успешният футболен треньор в историята. Той поема „Манчестър Юнайтед“ през 80-те, когато клубът се лута във втората половина на класирането, но шотландецът съумява за няколко години да го превърне в клуб номер едно в света. Тази книга не е автобиография. „Лидерът” е изградена около ключовите умения, които мениджърът цени най-много – дисциплината, контролът, отборната игра и мотивацията. Също така обаче са засегнати други, които на пръв поглед не изпъкват, но са важни за успеха – делегирането, анализът на информацията и справянето с провалите.

„Лидерът” е мъдра, забавна и честна книга. Отделните истории в нея неизбежно са свързани с футбола, но изводите от тях са общовалидни, независимо дали градиш бизнес, преподаваш в клас, работиш в екип… Тази проникновена книга ще ти помогне да станеш по-добър лидер, защото е преди всичко човешка и изградена върху човешките отношения. Прочетох я два пъти!

А кой е твоят топ 5 за 2020 година, можеш да ни кажеш в специалната за това тема в нашия форум – ЛИНК

Виж още

Книги, които да прочетеш по време на локдауна

България ще бъде в пълен локдаун от 22 март до 31 март. Сигурни сме, че …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *